Amerre megyünk az országban a brassói mindenkinek mást jelent Például Csornán mikor brassóit kértem egyfajta tokányt hoztak ki, ami persze nem volt rossz, csak éppen nem brassói 🙂 nem az A brassói.
A brassóiról rengeteg legenda kering – hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is vannak nagyon hasonló receptek, de a ma ismert brassói elődjét a Mátyás Pincében készítette először Papp Endre az ötvenes években. Állítólag fontos esemény előtt álltak, de nem kaptak más húst, csak némi sertésfarkat, így azokról vagdosták le a húst. Akkor még nem sült burgonyakockával, hanem zsírban pirított krumplival tálalták. Egy később megjelent szakácskönyvben Papp meg is jelentette az ő brassóijának a receptjét – a mienkhez nagyon hasonlít, annyi csak a különbség, hogy fokhagyma helyett vöröshagymát használ, és nem kockaburgonyával, hanem hagymás, tört krumplival tálalja. De nekünk nagyon kell a brassóiba a sült krumpli és a rengeteg fokhagyma 🙂 vagyis jó sok.
Nézzük most meg, ahogy az igazi brassói készül a Nosalty videóján és receptjén. Bár én azért egy kis majorannát is teszek bele 🙂
- 60 dkg sertéslapocka
- 80 dkg burgonya
- 5 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ek fűszerpaprika
- 0.5 közepes db hegyes erős paprika
- 2 közepes db paradicsom
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 10 dkg bacon
- A húst felkockázzuk, a kétfajta szalonnát szintén.
- A szalonnát zsírjára pirítjuk, a pörcöket kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsíron nagy lángon kicsit megpirítjuk a húskockákat. Ha már kis színt kaptak, akkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd mehet hozzá a kis kockára vágott paradicsom és felkarikázott paprika.
- Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, és kis lángon, lefedve, időnként megkavarva kb. 90 percig főzzük. Ha szükséges lenne, időnként önthetünk alá egy pici vizet, de ne sokat, mert a sűrű szaft a lényeg.
- Mikor már majdnem készen van, forró olajban kisütjük a kis kockára vágott krumplikat, majd szűrőpapírra szedjük.
- Ha a hús megpuhult, visszaöntjük az edénybe a szalonnapörcöket, hozzáadjuk a forró krumplit, összekeverjük, és azonnal tálaljuk.








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.