Sokan nem tudják, hogy a dió zöld burka (diókopács, dióburok) egy rendkívüli gyógynövény, amelyet a népgyógyászatban nagyon sok betegség kezelésére használnak. Minden hatóanyag koncentráltan megtalálható benne, amikor még nem veszíti el a zöld színét (12 féle flavonoid, csersav, tanninsav, juglon, hidrojuglon, glükozoidok, c-vitamin, …).Az újabb vizsgálatok tehát igazolják a népi tapasztalatokat és azokra magyarázatul is szolgálnak.
Szeptemberben, a diószüret idején lehet gyűjteni, amikor még zöld. Értékes anyagokat tartalmaz, amit ősszel összegereblyézünk és sajnos hagyjuk odaveszni. Jövő szeptemberben viszont gyűjtsük be a hibátlan zöld burkokból a házi patikánk számára. Diószüretkor nagy mennyiségben szedhetjük, amikor a fáról lerázott dió egy részén rajta van még a zöld burok de már könnyen lefejthető. Jobb minőségű alapanyaghoz juthatunk, ha már az érés előtti állapotú diókról lefejtjük késsel a héját augusztus és szeptember hónapokban. A feketedő és a romló foltokat viszont vágjuk ki és azokat ne használjuk fel.
Szárítsuk ki a diókopácsot úgy, hogy vékony rétegben terítsük ki a napon, vagy jól szellőző helyen szétterítve szárítsuk. Szárító berendezést, kemencét is használhatunk, de a hőfok 40 celsius foknál ne legyen nagyobb, azért, hogy a kopács C-vitaminja ne vesszen el. Harminc fok legalább viszont szükséges.
Használható: sebek gyógyítására, izzadás és bélhurutra, gyomorhurutra, száraz köhögés esetén, bőrfertőtlenítésre és hajhullásra.
Juglon, ellagénsav, tannin: baktérium- és gombaölő, ezért használható felületileg.
Csersav, tanninsav: összehúzódásra készteti a hámsejteket, a nyálkahártyát az erek kapillárisait, csökkenti a lázat és a viszketegséget,
Tanin: baktériumölő,
Elkészítése: 3-4 evőkanál dióburkot fél liter forrásban lévő vízbe teszünk és az újraforrástól egy percig főzzük, hagyjuk állni 2 órán át, majd ezután szűrjük le..
Fogyasztása: begyulladt torok, mandula esetén gargarizálásra, szájvízként pedig a fogíny kezelésére használjuk.
Hurutos esetben napi 1 dl-t szétosztva kortyoljunk..








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.