Az a híres szegedi haltepertő

posted in: Egyéb, fogyókúra  | 0

Van egy különleges halétel, ami kicsit titokzatos, mert máshol nem nagyon szokták elkészíteni csak az országnak egy bizonyos táján – igen, Szegeden 🙂  – és ez a haltepertő. Én a szegedi Kiskőrössy Halászcsárdában ettem és isteni volt. Gondoltam, megosztom veletek, igaz most a Fehértói Halászcsárda séfje, Frank Sándor fogja bemutatni nekünk a Törzsasztal videójában ezt a csodálatos ételt, fogadjuk szeretettel.

 

 

„A szegedi haltepertő elkészítésénél az első lépés, hogy egy tálba lisztet öntünk, teszünk hozzá egy kis zsemlemorzsát és halfűszer keveréket, sót, borsot, ételízesítőt és őrölt piros paprikát. Mindezt összekeverjük, mert ebbe fogjuk majd beleforgatni a halcsíkokat. Ahhoz, hogy a halcsíkok elkészüljenek a halfilét vágódeszkára helyezzük, egy késsel az Y szálkákat átvágjuk. A filé alsó részét használjuk, mely teljesen szálkamentes. Ezt ízlés szerint vághatjuk kockákra, vagy csíkokra is. Miután a kellő mennyiséget feldaraboltuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, ételízesítővel megszórjuk. Az előzőleg elkészített paprikás, fűszeres lisztben megforgatjuk és bő, forró olajban ropogósra megsütjük. Miután elkészült, a zsiradék felitatásához papírtörlővel bélelt tálba szedjük ki. A tálalás ezután történhet hal, vagy hegedű formájú tányérra, de a hagyományos tányér is megfelelő. Friss zöldségekkel, lila hagymával, snidling hagymával díszíthetjük.”

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .