Fenyőrügy-szirup készítése egy régi székely recept alapján

Sokan nem is tudják, hogy a fenyők friss hajtásai tele vannak vitaminokkal. Tavasszal érdemes a friss hajtásokból fenyőrügy-szirupot készíteni. Sokáig eláll és ha szükségünk van orvosságra, nem kell rögtön a gyógyszertárba szaladni. A 3–5 cm-es hosszúságú, zsenge rügyek a legalkalmasabbak a gyűjtésre. Ügyeljünk arra, hogy szennyeződésektől mentes helyről gyűjtsük be a hajtásokat. Hibátlan fenyőrügyeket szedjünk le, majd mossuk meg alaposan.

A fenyőrügyben gyanta, cserzőanyagok, illóolajok, ásványi anyagok, vitaminok (C-, B2-, K-vitamin) és 6x több C-vitamin van, mint a citromban, vagy a narancsban.

Mi mindenre segítség ez a szirup?

  • fertőtlenít,
  • csökkenti a gyulladásokat,
  • védi az ízületeket
  • nyugtatja az idegeket,
  • enyhíti a hasmenést, a hányingert
  • emésztési panaszokra is kiváló, elűzi a puffadást
  • enyhíti az epegörcsöket,
  • segít megszüntetni a bélfertőzést,
  • vérszegénység esetén is kiváló
  • vitaminokban gazdag
  • a torokfájást és a felső légúti megbetegedéseket enyhíti

A méz már önmagában is egy természetes gyógyszer, a fenyőrüggyel együtt pedig egy igazi gyógyító bomba, Naponta 3–4 alkalommal, kell fogyasztani egy kis kanállal az édes szirupból.

 Mely fenyők használhatók a szirup készítésére?:  a lucfenyő, a jegenye-, a vörösfenyő, a törpefenyő és az ezüstfenyő.

A fenyőrügy-szirup készítése székely recept alapján:

Hozzávalók:

  • Két marék fenyőrügy
  • 9 deciliteres befőttes üveg méz

Elkészítése:

  1. Turmixgéppel zúzzuk össze a fenyőrügyeket (így gyorsabban jutunk a rügyben lévő hatóanyagokhoz)
  2. A mézet melegítsük fel, de ne forraljuk, hogy a hatóanyagok megmaradjanak és keverjük össze a zúzott rügyekkel. Fedjük le és hagyjuk a hatóanyagokat oldódni a mézben.
  3. A második nap újra felmelegítjük az üveg tartalmát és ismét hagyjuk kihűlni.
  4. A harmadik nap még egyszer megismételjük a műveletet, majd ezután sűrű szitán átszűrjük. Kisebb üvegekbe töltjük és a téli megfázás alkalmával elővesszük a kiváló immunerősítő és köhögéscsillapító szirupot.

Az adagot növelhetjük úgy, hogy arányosan növeljük a rügy és méz mennyiségét.

Fontos: Egyéves korig gyerekeknek nem ajánlott a fenyőrügy-szirupot adni.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .