Élelmiszerek, amiket soha ne mossunk meg

Sokat hallottuk gyerekkorunkban és az azóta eltelt időben is, hogy mosatlanul ne együnk meg semmit, mert sok kórokozó megbújhat a gyümölcsökön és egyéb élelmiszereinken. Ez igaz is, azonban van néhány olyan élelmiszer, amelyet, ha megmosunk, többet ártunk vele mint, ha ezt nem tennénk. Ugyanis a mosás hatására a baktériumok gyorsan elszaporodnak.

Íme, öt élelmiszer, amit soha ne mossunk meg.

Csirke: A nyers csirkén található baktériumok nagyon veszélyesek egészségünkre. Legismertebb ezek közül a szalmonella. A nyers csirkehús megmosásával segítjük, hogy a baktériumok szétszóródjanak a kezünkön és a mosogatóba is.

Legjobb, ha úgy szabadulunk meg ezektől a bacilusuktól, hogy a nyers húst rövid időre forró vízben tesszük és elkezdjük főzni, így minden baktérium elpusztul. A mester szakácsok ajánlata is az, hogy kétszer forraljunk vizet a csirkén.

Egyéb húsok: Minden egyéb nyers húsnál (marha, sertés, borjú, bárány, egyéb szárnyasok) csakúgy, mint a csirkénél az a javaslat, hogy nem szabad megmosni, mert a mosás segíti a kórokozók elterjedését. Itt is az a megoldás, hogy magas hőmérsékleten kell megszabadulni tőlük.

 

 

Tészta: A szakértők szerint a tésztaféléket nem kell megmosni, mert a vízzel a tésztában lévő keményítő jelentős részét eltávolítjuk, és így kevésbé tudja felszívni a mártást. Nem szükséges előmosni, mert a főzéssel egyébként is fertőtlenítjük.

 

 

 

 

 

 

Tojás: Az üzletekben kapható tojások felületét speciális anyaggal lekezelik azért, hogy megvédjék őket a baktériumszennyeződésektől. Ha mi otthon megmossuk őket, hatástalanítjuk a védelmüket.

 

 

 

 

 

Gombák: A gomba vízben áztatás és mosás hatására nagyon felszívja a vizet és ezután már nem tartható el hosszú ideig. Ezért járjunk el úgy, hogy mossuk le őket, majd egy papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges vizet.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .