Aloe vera gyógyító hatásai

Az aloe vera Afrikából származik és már 6000 évvel ezelőtt az ókori Egyiptomban is a „halhatatlanság” szimbólumának tartották a növényt. Az elhunyt fáraók temetkezési ajándékaként ajánlották fel. Több mint 2000 éve gyógyszerként is használják. Az afrikai kontinensről 400 évvel ezelőtt terjedt el a Karib-tenger térségébe. Napjainkban trópusi éghajlaton a világ számos országában termesztik szabad földben, de otthonunkban cserépben, szobanövényként is tartható. Felhasználása igen széleskörű, mezőgazdasági, gyógyászati és dekorációs célokra egyaránt alkalmas.

Jótékony hatásainak köszönhetően hasznos alapanyaga a kozmetikumoknak, Étrend-kiegészítőknek, gyógynövény-készítményeknek.

Leggyakrabban a bőrproblémák kezelésére ajánlott, mert tartalmaz antrakinon vegyület, amelyek aktívan gyógyítják és csökkentik a fájdalmat.

Természetes gyulladáscsökkentő, hidratáló, antibakteriális és antioxidáns hatása kiemelkedő, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Ennek köszönhetően enyhíti a bőrgyulladás, égési sérülések, száraz, repedezett láb, ekcéma és pikkelysömör tüneteit. Sebek gyógyításában, fekélyek kezelésében, bőrirritáció és rovarcsípések kezelésében is eredményes. Védelmet nyújt a sugárkezelések után a bőr károsodásának helyreállításában.

Az aloe vera hatásfokát még nem támasztják alá teljes egészében meggyőző tudományos bizonyítékok, de a kísérletek többsége biztató eredményeket igazol egészségünk védelmében.

Alkalmazzák tüdőrák, mellrák, 2-es típusú cukorbetegség, HIV-fertőzés, fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére egyaránt.

A növény biztonságos és kíméletes orvosság gyomorégés esetében is. Így a reflux betegségben (GERD) szenvedőknek nagy segítséget nyújthat, mivel csökkenti a gyomorégést. A növény alacsony toxicitása miatt enyhítheti más emésztéssel kapcsolatos problémákat is. A tünetek csökkentése érdekébe napi 1-3 dl aloe gél fogyasztása ajánlott.

A gél természetes hashajtó hatásának köszönhetően segítséget nyújt a székrekedésben szenvedőknek.

Egereken végzett kutatások igazolták, hogy az aloe vera fokozza a memória állapotát, és csökkenti a depressziós  tüneteket.

Fogak és az íny ápolásában is eredményes megállapításra jutottak a kutatók. Összehasonlítottak két népszerű fogkrémet az aloe vera foggéllel és azt tapasztalták, hogy a gél éppen olyan hatásos és bizonyos esetekben még jobb is, mint a kereskedelmi forgalomba kapható fogpaszták a szájban találgató baktériumokkal szemben.

Gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása miatt sok kozmetikai termék alapanyaga, így számos bőrápoló és napvédő krémnek, valamint a hajápoló szereknek is fontos alkotó eleme. Nem csak drogériában kapható termékek is hatásosak.

Arclemosó:

Otthon mi is készíthetünk házilag arclemosót. Keverjünk össze 1 evőkanál aloe vera gélt, 1 tk mandula tejjel, 1 teáskanál citromlével,majd az így elkészített masszával tisztítsuk meg az arcunkat és mielőtt leöblítenénk, hagyjuk hatni néhány percig. Ez arclemosó ideális az érzékeny és pattanásos bőr kezelésére.

Sarok puhító:

Ha száraz, repedezett a sarkunk készítsünk saját magunk hatékony bőrpuhító krémet, ami baba puhává varázsolja lábunkat. Keverjünk össze 1/2 csésze zabpelyhet, 1/2 csésze kukoricaliszttel, 3-4 evőkanál aloe vera géllel, és 1/2 csésze illatmentes testápoló krémmel, majd dörzsöljük be a fáradt lábunkat, hagyjuk állni 10 percig, majd öblítsük le meleg vízzel.

Házi praktika:

A drogériákban bio és gyógynövény boltokban, webshopokban az aloe veraból készült termékek nagy választékban megtalálhatok gél, kapszula,tea, juice, first,és kozmetikumok formájában. Azonban ne feledjük, hogy az otthonunk díszítésére is alkalmas, cserépben nevelt aloe is nagy segítségünkre lehet egy-egy kisebb seb, rovarcsípés, vagy égési sérülés esetén. Bátran törjünk a leveléből egy darabot és hosszában vágjuk fel, majd a benne található nyálkás részével kezeljük le a kívánt területet.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .