Az egynyári üröm daganatgátló hatása

Az ősi népgyógyászatban 2000 év óta megtalálható az egynyári üröm. A kínai üröm nevű gyógynövényt a hagyományos kínai orvostudomány már régóta használja a malária gyógyítására és lázcsillapításra. Az 1970-es évekig szinte teljesen feledésbe merült ez a maláriaellenes szer. Mivel a világon a maláriás megbetegedések követelik a legtöbb áldozatot (évente kb. 500 millió maláriás eset fordul elő), ezért ennek a felfedezésnek nagyon nagy jelentősége van. Nem csak gyógyszerként ismert, több országban salátazöldségként is fogyasztják.

A Washingtoni Egyetem kutatóinak nem rég sikerült azonosítani az évezredek óta használt kínai növényi orvosságban a kínai üröm, vagy egynyári üröm (artemisia annua) hatóanyagát, mely bizonyos ráksejteket 1200-szor erélyesebben pusztít el, mint a jelenleg használt kemoterápiás készítmények.

A kutatók folyamatosan próbálnak a rák gyógyítására gyógymódokat találni, mivel köztudott, hogy a rák az egyik leggyilkosabb betegség a világon.

Több laboratóriumi vizsgálat úgy találta, hogy az artemisinin és származékai vírusellenes hatásúak is. A kutatásban állítólag 2000 gyógynövényt vizsgáltak meg, majd folyamatosan szűkítették, amíg csak az egynyári üröm maradt fenn a rostán.

A vizsgálatok beigazolták, hogy az édes üröm leveleiből kivont artemisinin, illetve az azzal rokon dihydroartemisinin (artesunate) és artemether képes, viszonylag gyorsan a rákos sejteket szétroncsolni.

A kutatók abból indultak ki, hogy a hasonlóság kétféle megbetegedésnél (a maláriával fertőzött és a rákos sejteknek is) azonos, mivel a vastartalmuk mindkét estben megnő, ezért a maláriánál bevált szer, ami a vastartalmú sejteket roncsolja, a ráknál is sikeres lehet.

Az artemisinin hármas hatásmechanizmusa:

Előidézi a rákos sejteknél a programozott sejthalált, gátolja a beteg sejtek ereződését, csökkenti a daganatsejtek osztódási képességét.

A kiválasztásos daganatellenes hatása azon alapul az artemisininnek, hogy akkor fejti ki sejtpusztító hatását, ha a sejtben a vas koncentrációja magas.

A daganatsejtek jó része a normál sejtekkel ellentétben könnyen vesz fel vasat, és így a daganatsejteket magasabb vastartalmuk miatt célzottan elpusztítja, míg az egészséges sejtekre nem hat mérgezően az artemisinin.

Mellékhatásoktól mentes.

Az artemisinin tartalmú készítmények a piacon kapszula és kivonat formájában kaphatók. A kapszula és a kivonat is kizárólag az artemisia annua növény kíméletes technológiával készült szárított, őrölt porát vagy az üröm szirmaiból, leveleiből készített olajos kivonatát tartalmazza, adalék és segédanyagoktól mentesen.

Adagolásánál mindig kérjük ki az orvosunk tanácsát, mert ha nem megfelelő dózisban juttatjuk szervezetünkbe a vasat és az artemisinint előfordulhat, hogy a bevitt vastól a rákos sejtek jobban kezdenek burjánzani, és inkább fejlődnek, mint visszahúzódnának.

Jó, ha figyelembe vesszük azt is, hogy az olajos kivonat egy grammjában több a hatóanyag, mint a növényi por egy grammjában. Ha bármelyik formájából is vásárolunk, mindig kérjünk a termékről minőségi tanúsítványt, amelyben akkreditált laboratóriumi vizsgálati eredmények szerepelnek az artemisinin tartalmáról.

A gyógynövény hatását, azóta 55 féle rákos sejtben tesztelték, és hatásosnak bizonyult leukémia, vastagbélrák, bőrrák (melanoma), mellrák, prosztatarák, veserák, tüdőrák, csontrák és agyi daganatok esetén, mindenféle mellékhatás nélkül.

Forrás: www.index.hu

www.balaicza.hu

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .