Veszélyes gyomor- és bélrendszeri fertőzések

posted in: egészség, Egyéb | 0

ételmérgezés

 

Nyáron a 30-35 fokos melegben az ételmérgezések, fertőzések gyakrabban fordulnak elő, mert a kórokozók szeretik a meleget. 5 és 60 fok között szaporodnak a legjobban. Találkozhatunk enyhébb, de súlyosabb lefolyásúval is, akár két-három hétig is elhúzódhat.

 

 

 

Milyen fertőzésektől retteghetünk a nyári melegben:

Fertőzés neve Okozói Tünetei Forrása
Coli baktérium Hányás, híg hasmenés, hasi görcsök ürülékkel, földelt szennyezett étel vagy víz
Lisztéria baktérium influenzára utaló tünetek, hányás, hasmenés nyers hús, trágyával szennyezett zöldségek, lágy sajtok
Szalmonella baktérium láz, hasmenés, hányás, hasi görcsök nem pasztőrözött tej, sajt, tojás, baromfihús, gyümölcslé, kórokozóval szennyezett zöldség és gyümölcs
Campylobacter baktérium láz, hányás hasmenés, láz, erős görcsök szárnyasok, nyers hús, saláták tejtermékek
Clostridium toxin, amit baktérium termel hányás, puffadás nem megfelelően hőkezelt, fertőzött hús
Calici vírus láz, hányás, hasmenés, hasi fájdalom szennyezett gyümölcsök, saláták, zöldségek, víz
Rota vírus láz, hányás, hasi fájdalom étvágytalanság, vizes hasmenés, széklet, rossz higiéniai szokások (pl. kézmosás hiánya)
Norivirus vírus hidegrázás, hányinger, hányás, hasmenés, erős gyomorgörcsök nem megfelelően hőkezelt baromfi, mosatlan zöldség, kézmosás hiánya, majonéz

 

Hogyan kerülhetnek ételeinkbe a kórokozók?

  • Alapanyagokat nem mossuk meg kellően,
  • Nem tartjuk be a konyhai higiéniát,
    • nem mosunk kezet nyers tojás érintése után,
    • konyhai eszközöket nem mossuk el kellően. ez által egyik alapanyagról könnyedén átvihetjük a kórokozókat a másikra.
  • Nem megfelelő hőfokon főzzük, sütjük ételeinket,
  • Helytelen tárolással,
  • ételeink nem kerülnek minél hamarább hűtőbe,
  • Néhány érzékeny ételt egyáltalán ne tároljuk, mert nagyon könnyen megromlik, (pl. gombapörkölt)

hőmérő

 

 

Könnyedén meggátolhatjuk a kórokozók szaporodását, ha lecsökkentjük minimálisra azt az időt, ami szaporodásukhoz szükséges.

  • Biztonságos zóna:        100 fokon a baktériumok elpusztulnak,
    • veszélyes zóna:            5- 60 fok között a baktériumok gyorsan szaporodnak,
    • Hideg étel zóna:           0 fok
  • Fagyasztott étel zóna: -18 fok. Ezen a hőfokon a baktériumok nem       szaporodnak.

 

 

 

 

Íme, néhány élelmiszer elállási ideje

élelmiszer nyersen hűtőn kívül hűtőben fagyasztóban
csirke 2 óra 1-2 nap 1 év
tej néhány óra 5-7 nap 1 hónap
répa 4 nap 4-5 hét 8-12 hónap
burgonya 1 hónap 3-4 hónap ne fagyasszuk le
alma 2-4 hét 1-2 hónap 8-12 hónap
szőlő 3-5 nap 7-10 nap 3-5 hónap

 

Nem lehet baj, ha figyelünk az élelmiszereken feltüntetett lejárati időre és lejárat után már nem használjuk fel.

Betartjuk  a gyártó tárolásra vonatkozó előírásait.

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterredditpinterestby feather
Facebooktwitterby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .