Nyáron a 30-35 fokos melegben az ételmérgezések, fertőzések gyakrabban fordulnak elő, mert a kórokozók szeretik a meleget. 5 és 60 fok között szaporodnak a legjobban. Találkozhatunk enyhébb, de súlyosabb lefolyásúval is, akár két-három hétig is elhúzódhat.
Milyen fertőzésektől retteghetünk a nyári melegben:
Fertőzés neve | Okozói | Tünetei | Forrása |
Coli | baktérium | Hányás, híg hasmenés, hasi görcsök | ürülékkel, földelt szennyezett étel vagy víz |
Lisztéria | baktérium | influenzára utaló tünetek, hányás, hasmenés | nyers hús, trágyával szennyezett zöldségek, lágy sajtok |
Szalmonella | baktérium | láz, hasmenés, hányás, hasi görcsök | nem pasztőrözött tej, sajt, tojás, baromfihús, gyümölcslé, kórokozóval szennyezett zöldség és gyümölcs |
Campylobacter | baktérium | láz, hányás hasmenés, láz, erős görcsök | szárnyasok, nyers hús, saláták tejtermékek |
Clostridium | toxin, amit baktérium termel | hányás, puffadás | nem megfelelően hőkezelt, fertőzött hús |
Calici | vírus | láz, hányás, hasmenés, hasi fájdalom | szennyezett gyümölcsök, saláták, zöldségek, víz |
Rota | vírus | láz, hányás, hasi fájdalom étvágytalanság, vizes hasmenés, | széklet, rossz higiéniai szokások (pl. kézmosás hiánya) |
Norivirus | vírus | hidegrázás, hányinger, hányás, hasmenés, erős gyomorgörcsök | nem megfelelően hőkezelt baromfi, mosatlan zöldség, kézmosás hiánya, majonéz |
Hogyan kerülhetnek ételeinkbe a kórokozók?
- Alapanyagokat nem mossuk meg kellően,
- Nem tartjuk be a konyhai higiéniát,
- nem mosunk kezet nyers tojás érintése után,
- konyhai eszközöket nem mossuk el kellően. ez által egyik alapanyagról könnyedén átvihetjük a kórokozókat a másikra.
- Nem megfelelő hőfokon főzzük, sütjük ételeinket,
- Helytelen tárolással,
- ételeink nem kerülnek minél hamarább hűtőbe,
- Néhány érzékeny ételt egyáltalán ne tároljuk, mert nagyon könnyen megromlik, (pl. gombapörkölt)
Könnyedén meggátolhatjuk a kórokozók szaporodását, ha lecsökkentjük minimálisra azt az időt, ami szaporodásukhoz szükséges.
- Biztonságos zóna: 100 fokon a baktériumok elpusztulnak,
- veszélyes zóna: 5- 60 fok között a baktériumok gyorsan szaporodnak,
- Hideg étel zóna: 0 fok
- Fagyasztott étel zóna: -18 fok. Ezen a hőfokon a baktériumok nem szaporodnak.
Íme, néhány élelmiszer elállási ideje
élelmiszer | nyersen hűtőn kívül | hűtőben | fagyasztóban |
csirke | 2 óra | 1-2 nap | 1 év |
tej | néhány óra | 5-7 nap | 1 hónap |
répa | 4 nap | 4-5 hét | 8-12 hónap |
burgonya | 1 hónap | 3-4 hónap | ne fagyasszuk le |
alma | 2-4 hét | 1-2 hónap | 8-12 hónap |
szőlő | 3-5 nap | 7-10 nap | 3-5 hónap |
Nem lehet baj, ha figyelünk az élelmiszereken feltüntetett lejárati időre és lejárat után már nem használjuk fel.
Betartjuk a gyártó tárolásra vonatkozó előírásait.








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.