Hogyan élhetünk gluténmentesen

posted in: egészség, Egyéb | 0

glutém mentes

A statisztika felmérések szerint világszerte megnőtt a lisztérzékeny emberek száma. Míg Afrikában és a Távol-Keleten nagyon ritkán fordul elő, addig Európában minden századik embernél mutatható ki a betegség. Magyarországon is egyre több felnőttnek és gyermeknek kell szembenéznie a gluténérzékenységgel. A betegség gyerekeknél a leggyakoribb, de felnőtt korban is előfordulhat, a megbetegedettek mintegy 70 százaléka nő. Az utóbbi időben sokat javult a diagnosztika, amivel ma már azoknál is felismerik ezt a betegséget, akiknél korábban nem.

A vizsgálatok szerint: környezeti, immunológiai hatások, genetikai tényezők és öröklődés is szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

A gluténérzékenységben szenvedő betegeknél a glutén károsítja a vékonybelet, a vékonybél nyálkahártyájának bélbolyhai sérülnek, elpusztulnak, így a tápanyagok az, ásványi anyagok és vitaminok felszívódása romlik, ez pedig emésztési zavarhoz vezet.

glutémmentes2

Hatására a tápanyagok az, ásványi anyagok és vitaminok az ételből nem képesek felszívódni. Fontos tudni, hogy a gluténérzékenyek nem a lisztre, hanem a benne található gluténre érzékenyek. Ez azért fontos, mert nem csak lisztben, de az élelmiszerek jelentős részében is előfordul ez a fehérje-komplex. Sajnos kezelésükre és tünetmentessé tételükre csak a speciális diéta jelenti az egyedüli megoldást. Mivel a kalászos gabonákon kívül az élelmiszerek többségében fellelhető a glutén, ezért a diétát nem egyszerű betartani.

Ennek ellenére, ha körülnézünk az üzletek polcain szerencsére sokkal több az a liszt, (bár lehet, hogy a köztudatban nem annyira ismertek), amely a gluténmentes diétában alkalmazható, mint amelyik nem. Tehát, ha valakinek útmutatóra van szüksége ahhoz, hogy melyek a tiltólistás élelmiszerek és melyek fogyaszthatók gluténérzékenység esetén, akkor Délei Zóra által összeállított táblázatot megnézheti és ki is nyomtathatja a  https://glutenerzekeny.hu/mit-ehet-es-mit-nem-egy-glutenerzekeny-osszefoglalo-tablazat/ címen.

Odaadhatjuk családtagjainknak, ismerőseinknek ezt a listát, a gyerekek magukkal vihetik az óvodába, iskolába, a nyári táborba is.

Egészségesen, életmódváltással

A szakemberek szerint a gluténérzékeny embereknek, ahhoz, hogy egészséges életet élhessenek egész életre szóló teljes életmódváltásra van szükségük. A tünetek megszűnése után sem fogyaszthatók a tiltólistás élelmiszerek, így a folyamatos diétával a bélbolyhok regenerálódnak és a gluténérzékenyek teljes életet élhetnek.

Milyen tünetek jelezhetik a gluténérzéknységet?

A betegség kiszűrése gyermekkorban sokkal egyszerűbb, mint felnőttkorban. Felnőtteknél nem minden esetben jelentkeznek az emésztőszervi panaszok.

Gyermekkorban figyeljünk oda: súlygyarapodási, növekedési zavar, hasi fájdalom, haspuffadás, hasmenés, vashiány miatti vérszegénység, a sápadt bőr, bőrelváltozások,fogzománc-fejlődési zavar. A gluténérzékenységben szenvedő gyerek gyakran nyűgös, figyelmetlen, fáradékony Felnőttkorban a tünetek változatosak és jelentéktelenebbek is lehetnek.

A lisztérzékenységnek lehetnek pszichés jelei is, így például kedvetlenség, ingerlékenység. Kevesen tudják, hogy a gluténérzékenységre nem csak a fogyás, de a túlsúly is jellemző.

A visszatérő panaszokat érdemes figyelmeztető jelzésnek venni, ha felmerül a gyanú, akkor mindenképpen forduljunk gasztroenterológushoz. Első körben gluténérzékenységet vérvizsgálattal szűrik, pozitív eredmény esetén a vékonybélbolyhok állapotának szövettani vizsgálata következik.

Hogyan vásároljunk?

Mindig olvassuk el a termék csomagolását, és válasszuk mindegyik termékből a garantáltan gluténmentes változatot!. Ne vásároljunk megszokásból, a termékek összetevőit a gyártók bármikor megváltoztathatják!

Megnehezítő tényező az eligazodásban a betegek számára, hogy az élelmiszerekben a két százaléknál alacsonyabb mennyiségben jelen lévő adalékanyagok feltüntetése nem kötelező a címkéken, és a termék típusa miatt a fogyasztó nem gondol rá, hogy glutént tartalmazhat. Nyugodtan beilleszthetők viszont  azok a jelöléssel el nem látott termékek, amelyeknek a gluténmentességét a gyártó cég az OÉTI-vel történt egyeztetés alapján szavatolja

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .