Tanácsok az otthoni tökéletes pedikűrért

posted in: Egyéb, házi praktikák | 0

pedikür

Ahhoz, hogy kívül és belül jól érezzük magunkat elengedhetetlen az ápolt láb is. Nyáron, amikor nyitott cipőbe bújtatjuk a lábunkat még fontosabb a megfelelő lábápolás.  Ha a költségvetésünk nem engedi meg, hogy kéthavonta pedikűröztetni menjünk egy helyi szalonba, akkor tegyünk meg mindent ápolt lábunkért az otthonunkban!.  Ebben a bejegyzésben útmutatót találunk erre  és lépésről-lépésre nyomon követhetjük egy otthoni lábápolás munkamenetét.

Mielőtt neki látunk, nézzük, mire lesz szükségünk:

  • mosdótál  meleg vízzel ,
  • fürdősó,
  • lábradírozáshoz krém
  • körömvágó olló,
  • körömágy bőrtoló,
  • Körömreszelő,
  • habkő vagy lábreszelő,
  • körömkefe,
  • körömlakklemosó,
  • körömágy ápoló krém,
  • körömlakk
  • törölköző,
  • lábápoló krém,
  • pamut zokni,
  1. Áztatás

 A lábápolás alapfeltétele a láb áztatása. Testhőmérsékletű vízbe tegyünk citromos fürdősót, tusfürdőt, vagy egy kis antibakteriális hatású folyékony szappant.

Gyógynövényekkel is kényeztethetjük lábunkat úgy, hogy előtte készítünk belőlük gyógynövényforrázatokat, majd ezt adjuk az áztató vízhez. Például ha fel akarjuk frissíteni bőrünket, akkor mentát használjunk. A zsálya lábizzadás ellen jó, fájós lábainkat pedig rozmaringgal csillapíthatjuk. A mosdótál aljába tehetünk nagyobb, kerek kavicsokat is, így közben masszírozhatjuk a talpunkat.

  1. Radírozás

A lábfürdő után radírozzuk le az elhalt bőrréteget a lábfejünkről. A bőrradírral hatékonyan ledörzsölhetjük a felesleges sejteket. Ezáltal a bőrünk puhább és rugalmasabb lesz.

Házilag is készíthetünk bőrradírt úgy, hogy összekeverünk egy evőkanál kristálycukrot két evőkanál olívaolajjal, majd ezt a masszát körkörös mozdulatokkal bedörzsöljük a bőrünkbe. A cukor az egyik legjobb hámlasztó szer.

Ha a körmünk előtte lakkos volt, akkor körömlakklemosóval távolítsuk el azt is.

  1. Bőrreszelés

Ha az áztatás hatására már felpuhult a bőrünk, könnyedén megszabadulhatunk az elhalt, megvastagodott bőrkeményedésektől.  A vastagabb bőrkeményedéseket habkővel, vagy sarokreszelővel dörzsöljük le gyengéden. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen az otthoni pedikűr, ne csüggedjünk, mert rendszeres ápolással visszanyerhetjük talpunk bőrének puhaságát.

Jó tanács: Otthon soha ne próbáljuk pengével, vagy ollóval lekaparni a bőrt. Az eszközeinket ne adjuk kölcsön másnak! Ha sebet ejtettünk magunkon pedikűrözés közben, akkor egy kevés teafaolajjal töröljük át a lábunkat.

  1. Körömvágás

Körmeinket vágjuk négyzet vagy mandula alakúra és egy körömreszelővel  a sarkait  kerekítsük le. A körmök lekerekítésével megakadályozhatjuk a köröm benövését. Akkor lesz szép formája a körmünknek, ha követi az ujjbegy alakját.  A körömágy bőrét soha ne vágjuk le, mert ez kellemetlen gyulladáshoz vezethet. Akkor járunk el helyesen, ha a körömágyba benőtt bőrt bőrfeltolóval visszatoljuk.

Az ollóval megformázott körmeinket egy finom reszelővel dörzsöljük át és a végén polírozzuk meg a felületüket. Ha lakkozzuk a körmeinket így a körömlakk jobban mutat majd rajtuk.

Jó tanács: A körömvágó ollónkat minden használat előtt töröljük át alkoholos kendővel. Ha rendszeresen ápoljuk a körömágyat és bekenjük bőrtápláló krémmel, vagy olívaolajjal, akkor a kívánt hatás nem marad el.

  1. Hidratálás

 A lábunknak, csak úgy ahogy arcunknak  is szüksége van egy tápláló krémezésre.  A lábfej bőre is hajlamos a kiszáradásra, mert nem termel olyan olajokat, amelyek védelmet nyújthatnának.  Továbbá, az évek múlásával egyre gyakrabban alakulnak ki bőrkeményedések, mert a talpunk zsírpárnája is egyre csökken. Nyáron nyitott szandálokat, papucsokat viselünk, amelyekben könnyen rátapad a por és ez lábunk fokozott kiszáradásához vezethet. Ennek hatására pedig sarkunk be is repedezhet.  Kellő odafigyeléssel ezt megakadályozhatjuk, úgy, hogy minden fürdés után az egész lábfejünket bekenjük tápláló krémmel, amely puhává varázsolja lábunkat. Használhatunk az üzletekben kapható speciális sarokpuhító és hidratáló krémeket, , de nagyszerű lehet az is ha olívaolajos pakolást teszünk fel, majd egy pamut zoknit húzunk lábunkra.

  1. Lakkozás

 Ha lábfejünket, körmünket, sarkunkat leápoltuk, akkor készen állunk a végső lépésre: a lakkozásra, amely az ápolt megjelenést biztosítja.

Ha körmeink gyengébbek és hajlamosak a töredezésre, használjunk körömerősítő folyadékot.

Ha színesre szeretnénk  lakkozni körmeinket, használjunk egy alapozó folyadékot (ez egyben lehet a körömerősítő is), Az alapozó folyadék megvéddi körmeinket az elszíneződéstől.

 Nem mindenki szereti a színes körmöket, de egy színtelen körömlakk használata is ápoltságot sugallhat.

A választott szín felvitele után tegyünk fel egy fedőlakkot azért, hogy a választott szín még intenzívebb, csillogóbb legyen.

Ha a körömlakk minden rétege megszárad befejezettnek tekinthetjük a pedikürt.

 

Fotó: Bigstockphoto

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .