Kedves ajándék, ráadásul finom is!
A télhez a karácsonyhoz hozzátartoznak különféle ízek, illatok. A narancs, a fahéj, a szegfűszeg mind-mind az ünnep közeledtét jelzik. Karácsonyra kedves ajándék lehet a saját magunk által készített sütemény, lekvár. A felsorolt ízeket, illatokat megőrizve könnyen elkészíthetjük a narancslekvárt. A reformkonyha hívei cukor helyett xilittel, vagy eritrinnel ízesítsék. Íme, egy cukormentes verzió.
Nem csak finom reggelire egy szelet pirítóson, vagy sütin, hanem egy szép üvegben, egy karácsonyi anyagból kivágott díszítő fedővel, szalaggal átkötve kiváló karácsonyi ajándék is lehet.
Hozzávalók:
- 4 púpozott evőkanál édesítő, xilit vagy eritrit (ízléstől függően lehet kevesebb is)
- 5 db közepes narancs
- fahéj, gyömbér (reszelt), szegfűszeg, ízlés szerint
- 4 db 1,5 decis üveg
Elkészítés
- A narancsokat előtte szódabikarbónás vízben beáztatjuk és nagyon alaposan, kefével megmossuk és ezután 1 narancs héját vékonyan lereszelünk.
- Kifacsarjuk és kifilézzük őket, majd egy kicsit botmixerrel kisebb darabokra mixeljük. Figyelem, ha a héja alatt lévő fehér réteg is belekerül, attól keserű lehet a lekvárunk.
- Mindent egy főzőedénybe öntünk: a levet, narancsdarabokat, a héját, a fűszereket és a xilitet is. Addig főzzük az alapanyagokat, ameddig a habja eltűnik, Végül beletesszük a gyümölcspektint, majd hagyjuk kicsit kihűlni. A gyümölcspektin egy természetes zselésítő anyag, kifejezetten lekvárok, dzsemek elkészítéséhez való.
- Ha besűrűsödött, a lekvárt kiöntjük az üvegekbe és jól lezárjuk őket. Majd hűvös, de nem hideg helyen hűtjük tovább.
- Karácsonyi anyagból kivágott fedőtakarót (arany, zöld, piros) szabunk az üvegekre és szalaggal körbe tekerjük, vagy masnit kötünk a tetejükre.
Előkészületekkel együtt egy-másfél óra alatt elkészül.








Gabriella
Szia! Szeretném megkérdezni, hogy ehhez az adaghoz mennyi pektint adtál hozzá? Köszönettel: Törpilla
angelitkristaly
Kedves Gabriella!
Kb. 10-12 gramm kell 1 kg gyümölcshöz, ha többet teszel bele, akkor sem rontod el, legfeljebb csak sűrűbb lekvárt kapsz.
Jó lekvár főzést kívánok.
Üdv. Angelit