5 egyszerű zöldséggel a rák ellen

posted in: egészség, Egyéb | 0

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a világon az elhalálozások egyik leggyakoribb okát a rákos megbetegedések adják. A statisztikák szerint több mint 12,7 millió ember szenved rákban, és 7,6 millióan halnak meg ebben a betegségben. Bizonyos típusú élelmiszerek bizonyítottan csökkenthetik és hatékonyan megfékezhetik a rákos sejtek kialakulását. Ismerjünk meg néhány olyan egyszerű és természetes alapanyagot, ami nem drága és szinte minden konyhában megtalálható.

Hagyma

A népi gyógyászatban különböző gyógyászati célokra már régóta alkalmazzák a vöröshagymát külsőleg és belsőleg egyaránt. A hagymában található erős természetes antibiotikumon kívül sokféle vitamin, így A-, B1-, B2-, C-, E-, nikotinsav és kéntartalmú vegyületek is megtalálhatók. Ezen kívül hasznos ásványi anyagok így a vas, mangán, kalcium, magnézium, foszfor, szelén és cink, valamint fehérjék is fellelhetők benne. Több kutató a rák elleni kutatásaiban arra az eredményre jutott, hogy a vöröshagyma segítségével a rák megelőzhető, leküzdhető. A legjobb eredmények a nyelőcső, száj, gége, az emlő, petefészek, vastagbél és veserák területén mutathatók ki.

Az elvégzett tanulmányok megerősítették, hogy a hagyma fogyasztásával (különösen a nyers formában) a rákos, rosszindulatú sejtek, polipok kialakulása csökkenthető. Ezt feltehetően a hagyma kéntartalmú hatóanyagainak köszönhető.

 

Fokhagyma

A fokhagyma gyógyító hatására már az ókori görögök és rómaiak is felfigyeltek. Számos betegség így a tífusz, a kolera kezelésére is használták.

A fokhagyma jótékony hatását a benne lévő természetes antioxidánsok antibiotikus és vírusölő hatásának köszönheti. Nagy mennyiségben tartalmaz ként, flavonoidokat, szelént is. Jellegzetes aromájáért az allicin nevű anyag a felelős. A fontos tápanyagok sikeresen veszik fel a harcot a sejtkárosodással szemben.

Egy tanulmány szerint a San Franciscoi kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál a betegeknél, akik friss fokhagymát fogyasztottak 54%-kal csökkent a  kockázata a hasnyálmirigyráknak azokkal szemben, akik egyáltalán nem fogyasztottak fokhagymát. Más tanulmányok szerint a fokhagyma fogyasztása csökkenti a gyomor, vastagbél és a végbélrák kialakulását is. Továbbá a fokhagyma csökkenti a vérnyomást, a koleszterint a vérben és ez- által védi az ereket.

Paradicsom

Kutatások támasztják alá a paradicsom rákellenes szerepét. A piros, vagy sárga színű zöldség nagy mennyiségben tartalmaz likopint, mely az egyik leghatékonyabb rákgátló anyag és a paradicsom piros színét is neki köszönheti. A likopin nevű antioxidáns szerencsére a főzés során sem bomlik le, így a feldolgozott paradicsom is megőrzi jótékony hatását.

Több tanulmány támasztja elő, hogy a likopin jelentősen csökkenti a rák kialakulásának kockázatát és csökkenti a daganatos sejtek szaporodását és elősegíti a tumor zsugorodását. A kutatók szerint a rendszeres paradicsom fogyasztásával a legjobb eredmények a hasnyálmirigy, prosztata, tüdő, a gyomorrák, a vastagbél, az emlő és a méhnyakrák területén mutathatók ki.

Káposzta

A káposzta gazdag antioxidánsokban, C- és E-vitaminban, fitovegyületetekben, béta-karotinban. Kéntartalmú vegyületei ártalmatlanná teszik egyes rákkeltő anyagokat. Védelmet nyújtanak a szívbetegséggel és más krónikus betegségekkel szemben.

A zöld, leveles zöldségben található antioxidánsok lekötik a stressz okozta szabad gyököket, amelyek a rák kialakulását segítik elő.

Kísérletek bizonyítják, hogy rendszeres fogyasztásakor a gyomor- és vastagbélrák kockázata csökken. Sokféleképpen fogyaszthatjuk, mert gyógyító hatását megőrzi, ha nyersen salátaként, savanyítva, vagy főzve kerül étrendünkbe.

Ezen kívül glükozinolát nevű sajátos aromaanyaga nagymértékben blokkolja a daganatos sejtek szaporodását.

A népi gyógyászat tapasztalatai szerint az ekcémát eredményesen lehet kezelni friss káposztalevelekkel. A megtört káposztalevél enyhíti a migrént, segítséget nyújthat még hörghurut, ekcéma, visszérgyulladás és reuma esetén is. Savanyított változata különféle fertőzések megelőzésére, vérszegénység, tavaszi fáradtság és megfázás esetén is eredményesen használható.

Olívaolaj

A jó minőségű extra szűz olívaolaj gazdagon tartalmaz ún. fitokemikáliákat, jótékony telítetlen zsírsavakat, antioxidánsokat és olyan összetett fenolokat, amelyek védelmet nyújthatnak a rákos megbetegedésekkel szemben.

A benne található antioxidánsok segítenek megakadályozni a szabad gyökök keletkezését, valamint tanulmányok bizonyították, hogy az olívaolajban található anyagok hatására a mellrák kialakulásában résztvevő HER2 gén mennyisége jelentősen csökkent. Egy Amerikai egyetem tudósai laboratóriumi vizsgálatokkal támasztották alá, hogy az olívaolajban található fenolos vegyületek (oleocanthal) képesek megölni a különböző rákos sejteket úgy, hogy az egészséges sejtek sértetlenek maradnak. Míg a szervezetünkben a programozott sejthalál (apoptózis) 16-24 óra alatt következik be, addig a fenol hatására ez az idő 0,5-1 órára csökkent.

Az olívaolaj fogyasztásával a sejtjeinket fiatalon, rugalmasan tarthatjuk, a szervezetünket ellenállóvá tehetjük és védelmet nyújt a szívünknek is.

Egészségünk érdekében fogyasszunk naponta minél többet a felsorolt termékekből.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .