A sokoldalú levendula

levendula

A levenduláról a legtöbbünknek a lila szín, a mediterrán éghajlat és a semmire sem hasonlító finom illat, jut eszünkbe. Az egyik legváltozatosabban használt. gyógy-, dísz és fűszernövényünk. Használjuk a gyógyászatban, szépségápolásban és konyháinkban is. Használhatjuk a virágjait szárítva, de olajként kisajtolva is.

Levendula felhasználása, gyógyhatása:

  • Fokozza a testi és lelki frissességet.
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladás-csökkentő hatása van.
  • A belőle készült tea kiváló feszültségoldó, idegerősítő és nyugtató hatású.
  • Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén) esetén.
  • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket.
  • A bőrápolásban is kiváló. Bőrre kenve pattanásos, gyulladásos bőrt, a pikkelysömört és ekcémát is nyugtatja. Valamint enyhíti a napozás okozta leégést.
  • Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
  • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
  • Az immunrendszert erősíti,
  • Relaxál, regenerál.
  • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
  • Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
  • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
  • Segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti. Cseppentsünk a párnánkra néhány csepp levendulaolajat, vagy tegyünk a párnahuzatunkba szárított levendulát.
  • Szív- és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.

levendula2

Általában szárított formában használjuk, Nagyon egyszerűen lehet kiszárítani. Kössük csokorba a levendulát és fejjel lefele szellős, meleg helyen lógassuk. A száraz virágot teakészítéshez, fürdővízhez, felhasználhatjuk, de akár textilbe (kedvenc figuráinkat megjelenítve) is bele varrhatjuk, és így illatpárnaként használjuk (például a szekrénybe téve a molyok ellen).

Próbáljuk ki a konyhánkban is. Készíthetünk belőle:

Levendulás porcukor

Édes sütemények ízesítésére kiváló.4-5 evőkanál kristálycukorhoz tegyünk 1 kávéskanál levendula virágot, keverjük össze. Majd kávédarálóval őröljük porrá. Végül egy szitán szitáljuk át, és tegyük egy jól záródó edénybe. A reformkonyhába is beilleszthető, de ekkor a kristálycukor helyett használjunk eritrint, nyírfacukrot, vagy steviát.

Levendulás só:

Sós sütemények ízesítésénél is használható. 4-5 evőkanál tengeri, vagy Himalája sóhoz adjunk 1-1 kávéskanál rozmaring ágat, levendulavirágot, és tarka borsot. Természetesen sima konyhasóból is elkészíthető.

levendula3

Frissítő limonádét:

 Forrásban lévő vízbe dobjunk bele fél percre szárított levendulavirágokat (10db) majd kb. 10 percet hagyjuk állni, majd szűrjük le.

A megszokott módon készítsünk limonádét. Hűtsük le a levendulás főzetet és keverjük a limonádéhoz. Friss citromfűvel is ízesíthetjük és néhány órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Kiváló vendégváró frissítő, amely nem csak finom, de egészséges is.

Gyógyteát:

2,5 dl vizet forraljunk fel, és tegyünk bele 2 teáskanál levendulavirágot, és kb. 5 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A gyógytea hatásos idegnyugtatásra, görcsoldásra, fejfájásra, valamint gyomor- és bélbántalmak kezelésére.

Gyógynövényként is kiválóan alkalmas:

 Izomfájdalomra: A fürdővízbe 15-20 csepp levendulaolajat csepegtessünk. Vegyünk egy negyedórás levendulás nyugtató fürdőt, majd a végén levendulás krémmel kenjük be az érintett, fájó területet.

Napégésre: Készítsünk levendulavizet és a leégett bőrfelületet permetezzük be vele .Hűsítően fog hatni és megnyugtatja a bőrt.

Pattanásra, ekcémára: olíva, kókusz, vagy argánolajba tegyünk néhány csepp levendulaolajat és kenjük be vele a beteg bőrfelületet.

Álmatlanság esetén: Vegyünk egy forró lábfürdőt úgy, hogy a lábvízbe csöpögtessünk 6-8 csepp levendulaolajat és 15-20 perc áztatás hatására a levendula a véráramba jut és ezáltal nyugtató hatása lesz ránk, Segít az álmatlanság leküzdésében az is, ha levendulás nyugtató aroma párnát helyezzünk az ágyunk mellé.

Fejfájás, stressz, szorongás esetén: A halántékunkat pár percen keresztül a mutató ujjunkra cseppentet 1-2 csepp levendulaolajjal masszírozzuk át, vagy levendulavízzel permetezzük be arcunkat naponta többször.

Házi praktikákhoz tippek:

Nyáron a kerti partik idején is hasznos lehet. Virágcserépbe ültessünk levendulát és tartsuk a teraszon, így megvéd minket a nem kívánt szúnyogcsípéstől.

Boltban vásárolt öblítő helyett készíthetünk otthon mi is öblítőt. Egy-egy dl ecet és víz keverékéhez adjunk pár csepp levendulaolajat. Finom illatú és kellemes lágy lesz a ruha tapintása.

 

Forrás: http://www.tihanyilevendulapalanta.hu

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .