Miért érdemes fügét fogyasztani?

A füge egy finom és tápláló gyümölcs, amely számos egészségügyi előnnyel jár és nem csak a gyümölcse, de a füge levele is nagyon hasznos.

A füge gyümölcse gazdag:

  • rostban,
  • káliumban,
  • kalciumban,
  • magnéziumban
  • és antioxidánsokban,

Amelyek segítenek megelőzni a székrekedést, csökkenteni a vérnyomást, erősíteni a csontokat és védeni a sejteket a károsodástól. A füge emellett tartalmaz olyan enzimeket is, amelyek elősegítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Rendszeres fogyasztása javíthatja az immunrendszer működését, csökkentheti a gyulladást és segíthet megelőzni bizonyos ráktípusokat. Az antioxidánsok védenek a szabad gyökök okozta sejtkárosodástól, amely öregedéshez és betegségekhez vezethet.

 

A füge levele is sok vitamint tartalmaz:

  • A-, C- és K-vitamint, amelyek fontosak a látásnak, az immunrendszernek és a véralvadásnak.
  • Az ásványi anyagok közül a füge levele forrása a kalciumnak, a magnéziumnak, a káliumnak és a vasnak, amelyek erősítik a csontokat, az izmokat, a szívet és a vérképzést.

A füge levele nemcsak egészséges, hanem ízletes is. A levelek enyhén édesek és diósak és jól illenek salátákhoz, levesekhez, tésztákhoz, vagy rizshez. A leveleket frissen, vagy szárítva is használhatjuk, de előtte alaposan mossuk meg őket. A leveleket egészben, vagy apróra vágva is felhasználhatjuk, vagy akár teát is készíthetünk belőlük. A füge levele teája nyugtató hatású és segíthet az alvászavarokban, a torokfájásban, vagy a köhögésben.

Gyümölcse ízletes, fogyasztható frissen, szárítva, vagy lekvárként és jól illik más gyümölcsökhöz, sajtokhoz, vagy gabonafélékhez. Egy igazi szuperélelmiszer, amelyet érdemes beépíteni az étrendünkbe.

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.