Ezt a mókás nevű fánkot a Nosaltyn olvastam a napokban. Nem csak a neve tetszett meg, de az íze is isteni, csak ajánlani tudom 🙂
A recept a következő:
a fánkhoz
-
2 dl tej
-
35 ml narancsvirágvíz
-
5 ek cukor
-
120 g vaj
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
150 g finomliszt
-
4 db tojás
-
5 dl napraforgó olaj
a krémhez
-
2.5 dl habtejszín
-
3 ek narancslekvár
-
1 ek porcukor
elkészítése
a fánkhoz
- Egy kisebb lábosba öntjük a tejet és a narancsvirágvizet. Hozzáadjuk a cukrot, a felkockázott vajat, valamint a lereszelt narancshéjat.
- Az egészet összemelegítjük, majd mielőtt felforrna, levesszük alatta a lángot. Hozzáadjuk a lisztet, és alaposan elkeverjük – akkor jó, ha a tészta egy nagy gombóccá összeállt, ami tapadásmentesen elválik az edény falától.
- Lehúzzuk az edényt a tűzhelyről, pár percet hűlni hagyjuk, majd kézi habverő segítségével egyesével hozzákeverjük a tojásokat.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, a tésztát pedig két kiskanál segítségével beleszaggatjuk. Diónál kisebb fánkokat szaggassunk, és süssük őket mindenütt aranybarnára. A kész fánkocskákat konyhai törlővel bélelt tálba rakjuk, és leitatjuk róluk a feles olajat.
- A habtejszínt felverjük, hozzákanalazzuk a narancslekvárt, és óvatosan elkeverjük.
- Az apácafingocskákat megszórjuk porcukorral, és a narancsos tejszínhabbal tálaljuk.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/narancsos-apacafingocska








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.