Hozzávalók:
Tésztához:
45 dkg liszt (fele finomliszt fele zabliszt)
15 dkg eritrit (vagy más édesítőszer)
20 dkg vaj
1 csipet só
2 db tojássárgája
2 ek tejföl a kenéshez + 1 db tojás
Almás töltelékhez
1 kg alma (tisztitva)
10 dkg eritrit (édesítőszer)
2 tk fahéj
1 tasak vaníliás pudingpor
5 dkg dió (durvára darálva) 2 db citrom leve
A tészta elkészítése:
Szitáljuk át a lisztet és morzsoljuk el a hideg vajjal, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot is és a tojással és tejföllel gyúrjuk formázható állagúra. Körülbelül 2/3 -1/3 részre osszuk ketté a tésztát és tegyük hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket.
A töltelék elkészítése:
Reszeljük le az almát és egy citrom levével locsoljuk meg. A cukrot tegyük egy lábasba és pirítsuk aranybarnára, majd a kinyomkodott almát keverjük el a megolvadt cukorral. Öntsük rá a másik citrom levét szórjuk rá a fahéjat és ½ dl almalében keverjük el a pudingport. A pudinggal alaposan keverjük át az almát és egy rövid ideig forraljuk össze, majd vegyük le a lángról. Az így elkészített tölteléket hagyjuk kihűlni.
Összeállítás:
30 cm-es pitesütőt béleljünk ki sütőpapírral, majd a nagyobbik cipót nyújtsuk ki kb 38 cm-re. Helyezzük a pitesütőbe úgy a tésztát, hogy a sütő oldalát is befedje. Ha esetleg kilóg, vágjuk le a felesleget. Az alját villával sűrűn szurkáljuk meg és szórjuk meg darált dióval és a kihűlt tölteléket halmozzuk bele. Egyenletesen simítsuk el a formában.
A kisebb cipóból 2 cm-es csíkokat készítünk és a süteményünk tetejét rácsozzuk vele be.
A tetejét felvert tojással kenjük be.
190 fokra előmelegített alul-felül sütéssel kb 40 perc alatt készre sütjük.
Nagyon finom, mert sok a töltelék a sütiben. Vanília pudinggal,vagy vanília fagyival gazdagabbá tehetjük. Természetesen aki fogyózik ezekből is a diabetikust válassza.








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.