Az olasz torrone egy különleges nugát Egy feltevés szerint legelőször 1441-ben szolgálták fel Cremona városában egy Milánói herceg esküvőjén. Azonban nagyobb a valószínűsége annak, hogy a torrone elődje, a „turun” az arab világban is kedvelt édesség volt, amit szinte egy időben vettek át mind a franciák, spanyolok, és az olaszok is.
Egyébként mindegy is hogy honnan származik. Otthon rövid idő alatt könnyen elkészíthető finom édesség. Karácsonyi ajándéknak is nagyszerű lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
- másfél bögre cukor
- másfél bögre méz
- 3 db tojásfehérje (szobahőmérsékletű)
- csipet só
- 1 mokkáskanál mandulaaroma
- két és fél bögre aszalt gyümölcs és vegyes magvak keveréke (mogyoró, mandula, pisztácia, aszalt szilva, sárgabarack)
Elkészítés:
Előkészületekkel együtt 35 percet vesz igénybe + 6 óra pihentetést.
Egy tepsibe 8-10 perc alatt megpörköljük a magvakat. Vízgőz felett felolvasztjuk a cukrot a mézzel, 300 fokosra felmelegítjük, és lassan a sziruphoz keverjük a tojásfehérjét. Addig kevergetjük, míg szép egynemű masszát kapunk. Egy kicsit hagyjuk hűlni és hozzákeverjük az apró darabokra vágott gyümölcsöt és magvakat. Vékonyan megolajozunk egy alufólia darabot és ráterítjük a masszát. 6 órára hűtőbe tesszük és hagyjuk pihenni. Ha elkészült, hasábokra szeleteljük. Kicsit ragadós, ezért a szeletek közzé tegyünk celofán papírt, mert így nem ragadnak össze a nugátok.








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.