Természetes szerek rovarok ellen

Tavasztól őszig minden rovar és bogár fészket, petét, tojást rak és az utódok, ha kikelnek, gondoskodniuk kell róluk. Sok táplálékra van szükségük és sokszor a mi otthonunk lesz a célpont. A kéretlen vendégek ellen nem csak vegyszerekkel tudunk védekezni. Van néhány jól bevált természetes házi szer is ellenük.

Hangyák ellen: diófalevél

A hangyák imádják a cukrot és általában szénhidrátokat. Hosszú sorokban menetelve megtalálnak minden gondosan elzárt élelmet. Védekezni úgy lehet ellenük, ha a vonulási útvonalakat áttöröljük: ecettel, utálják a levendula illatát és a szétmorzsolt diófa levelét, a majoránna és a citrom illatát is.

Darazsak ellen: szalmiákszesz

Miután megtalálja a királynő a fészeképítésre alkalmas ideális helyet megkezdik a tojások lerakását és később pedig a lárvák etetését. Ehhez sok élelem kell. Tévedés azt hinni, hogy a darázs haszontalan, agresszív állat. A darázslárva húsevő, így egy-egy fészeknyi darázs sok kártevőt pusztít el. (hernyót, sáskát, szöcskét) kerti partin elől hagyott apró húsdarabokat és az édességeket is. Csak akkor bántja az embert, ha mi is bántjuk őket. Könnyű szegényeket megfogni egy sörrel, gyümölcslével, vagy cukros vízzel félig töltött, szűk nyakú üveggel. Abba beleszállnak, de kijönni már nem tudnak. Barátságosabb, ha egy lapos tálkába szalmiákszeszt öntünk, annak közelébe se mennek.

Legyek ellen: bazsalikom

A legyek haszontalonok és roppant egészségtelenek és szemtelenek. Mindent imádnak, ami számunkra visszataszító. (rothadó hús, állati ürülék) Mindent összeköpködnek, minden fertőzést széthordanak és ezáltal nagyon sok betegséget terjesztenek. Védekezhetünk ellenük úgy, hogy egy cserépbe bazsalikomot, vagy paradicsomot ültetünk és kitesszük az ablakba. Ezeken a növényeken keresztül nem repülnek be a lakásba, de távol tartja őket az is, ha az asztalra szegfűszeggel megtűzdelt fél citromot teszünk. Jó, ha tudjuk, hogy a kereszthuzatot sem szeretik.

Szúnyogok ellen ecettel

A szúnyogok zümmögnek, csípnek és nagyon idegesítőek. Nehéz kiirtani őket és hiába van ellenük kenőcs, spray, tabletta ezer féle, szúnyogháló, füstölők, olajok mégis megkeserítik a nyugalmunkat. Érdemes kipróbálni nagyanyáink jól bevált módszereit. A szúnyogok és a többi rovar nagy része gyűlöli a diófa levelének illatát. Csináljunk belőle főzetet és tegyük az asztalra, így biztos távol maradnak a vérszívók. Az ecet szagát sem szeretik ezért, ha a felmosó vízbe öntünk egy keveset szintén távol maradnak.

Poloska ellen: szamurájdarázs

A poloska nagyon szapora és büdös rovar. Az ember nem nagyon tud védekezni ellene. Az amerikaiak megtalálták a természetes ellenségét. A szamurájdarázs a petéit a poloska petéibe rakja le és így még az előtt elpusztul, hogy kikelne.

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .