Hogyan tároljuk a romlandó ételeket nyáron?

posted in: házi praktikák | 0

Hogyan tároljuk a romlandó ételeket nyáron?

Eddig nem tapasztalható hosszú kánikula szervezetünkre gyakorolt hatását saját bőrünkön érzékelhetjük. Nem csak testünket kell óvnunk az erős napsugárzástól, hanem az elfogyasztásra váró élelmiszereink tárolása is alaposabb odafigyelést igényel. Bár mára a hőhullám megadta magát, de ezek a tanácsok nem veszítik el aktualitásukat.

​Hogyan tároljuk élelmiszereinket, hogy minőségeiket megőrizhessék?

Packed Refrigerator Shelves

Okosan a hűtőszekrénnyel!

A hűtő melyik részében célszerű tárolni az élelmiszereket?

A hűtőszekrényben különböző „zónák” vannak. A legmelegebb az ajtó polcainál (vaj, szószok, tojás tárolására alkalmas), a leghidegebb pedig a hátsó résznél, illetve az alsó polcokon van (itt tartsuk a romlandó élelmiszereket, mint például a húst).

Ahhoz, hogy ételeink frissességét megőrizzük és a mikrobák szaporodását elkerüljük, tudnunk kell rendszerezetten kihasználni hűtőszekrényünk polcait.

Tippek:

– Figyeljünk arra, hogy mindig a korábban elkészített ételek kerüljenek a frissek elé, és azokat fogyasszuk el előbb, elkerülvén így a pazarlást.

– Ne halmozzunk fel túl sok élelmiszert egyszerre a hűtőben, mert tovább tart a lehűtésük. Ugyanígy ne tegyünk be meleg ételt a hűtőbe vagy fagyasztóba, mivel annak magasabb hőmérséklete kedvezőtlenül hat a többi ételre.

– Nyáron hűtőnk hőmérséklet-szabályozóját állítsuk valamivel hidegebbre. Legyünk következetesek, ne gondolkodjunk sokáig a nyitott hűtőajtó előtt, egy ajtónyitással vegyük ki a kívánt élelmiszert.

– Nyers élelmiszert és készételeket ne tároljunk egymás mellett, ugyanígy a zöldséget, gyümölcsöt is mindig zacskóból kivéve, a többi élelmiszertől elválasztva tároljuk.

– Élelmiszereinket 0 és 5 °C közti hőmérsékleten tároljuk.

– A fagyasztást követő felengedés mindig a hűtőben történjen, ne szobahőmérsékleten.

Vigyázzunk a konyhai higiéniára!

Statisztikák kimutatták, hogy az ételmérgezések nagyobb részét valamilyen, az otthonunkban elfogyasztott étel okozza, így kiváltképp érdemes betartanunk pár igen hasznos tanácsot.

– Frissen főzött vagy felmelegített ételt két órán belül – nagy forróságban egy órán belül – tegyük hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba. Ha a megfőzött étel kihűlése több időt igényel, tegyük az edényt nagyanyáink jó módszere szerint hideg vízbe. A nyári szobahőmérsékleten hagyott ételekben baktériumok szaporodhatnak el, amelyek könnyen gyomorrontást, vagy a kánikula egyik leggyakoribb betegségét, szalmonellafertőzést okozhatnak.

A szalmonellabaktériumok nagyrészt állati eredetű élelmiszerek útján (tojás, húsok) kerülnek be a szervezetünkbe és rendkívül ellenállóak. Tejben 2-3 napig, tojásban több hónapig, húsokban (még a hűtöttekben is!) több mint egy évig életképesek maradnak.

– A nyári utazások alkalmával otthonról csomagolt ételeinket mindig tisztán tartott hűtőtáskában szállítsuk, hogy biztosan csak a jó piknik élményével gazdagodjunk.

– A fémdobozban kapható élelmiszereket felnyitás után sose hagyjuk a dobozukban.

– Használjunk külön vágódeszkát és kést a különféle nyersanyagok (zöldségek, húsfélék) konyhai feldolgozásakor.

– A főzés közbeni többszöri kézmosás alapvető, de nem lehet elégszer elismételni!

– A konyharuhákat gyakran fertőtlenítsük, a mosogatószivacsot pedig sűrűn cseréljük, mert mindkét eszköz jó táptalajul szolgál a baktériumoknak. A rendszeres tisztítás és fertőtlenítés vonatkozik a mosogatóra és a munkapultra is.

– A konyhaasztalon hagyott gyümölcskosarunkat tiszta konyharuhával letakarva védjük a legyektől, muslicáktól.

– Mindig megbízható helyről szerezzük be az élelmiszereket, kimondott figyelmet fordítva a leggyorsabban romló élelmiszerekre: nyers tojás, hús, tej és tejtermékek, gombafélék.

– Ne hagyjuk mosatlanul az edényeket. Ez a kánikulában különösen fontos. Akárcsak a külön kendő használata edények és a kéz törlésére.

– A hőség hatására a konyhai hulladék is gyorsabban bomlik, ezért ürítsük gyakrabban a szemetest.

Figyeljünk a szavatossági időre!

– Tartsuk észben, hogy a hűtést igénylő élelmiszerek csomagolásán a Fogyasztható (hónap, nap), a többi élelmiszeren pedig a Minőségét megőrzi (év, hónap, nap) felirat szerepel. A lejárati dátumokat vegyük a szokásosnál is komolyabban, a nagy melegben ne fogyasszunk lejárt szavatosságú élelmiszert – még akkor sem, ha csupán egy nappal a lejárat után tennénk. Különösen kisgyermekeknek, idős, beteg embereknek, kismamáknak soha ne adjunk még fogyaszthatónak ítélt, de lejárt szavatosságú élelmiszert!

– A vákuum- és védőgázas csomagolású élelmiszerek esetében a minőségmegőrzési idő minden esetben a felbontatlan csomagra vonatkozik.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadva járunk el élelmiszereinkkel, akkor biztosan fertőzések, betegségek nélkül vészeljük át a forró napokat.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .