Savanyú ínyencségek, nyári ízek télire

posted in: Egyéb | 0

Lassan vége a savanyúeltevési időszaknak, de még azért érdemes egy kicsit foglalkozni vele.
A sima alaplét azt hiszem, mindenki ismeri, azért leírom:
Kb 1 l vízhez
2 dl 10%-os ecet, ha 20 %-os akkor kb a fele,
kb. lapos kanál barna cukor
és egy kiskanál só
Legjobb, ha előtte kifőzzük az üvegeket és a tetejüket, aztán kezdjük csak belepakolni a dolgokat.

Ha csilit teszünk el, legjobb, ha 2-3 milliméteres szeletekre vágjuk őket és úgy ömlesztjük bele, mellé kis fokhagymát, kápia-kaliforniai paprikaszeleteket, esetleg sima hagymát, vagy kis uborkákat. Utána kis kanál mustármagot, egész borsot és egy-két babérlevelet.  A csili mennyiségével lehet szabályozni az egész üveg erősségét ízlés szerint. Én nem szoktam dunsztolni, tehát hideg felöntőlével csinálom. A végén teszek a tetejére kis borként kb két késhegynyit 🙂 Ez segít megőrizni a színeket és a belevalók ropogós állagát, valamint csírátlanít is. A borként csak hidegen szabad beletenni, mert egyébként különféle nem kívánatos gázok képződnek.  Ha forró felöntőlével csináljuk, akkor késhegynyi nátrium-benzoáttal lehet tartósítani.

Szoktam eltenni uborkasalátát is, ezt egy régi recept alapján, de én azért szoktam belecsempészni egy-két csilit is, a képen éppen csoki habát szeletelve 🙂

Kb. 3 kg uborka
40 dkg cukor
5 kanál só
2 1/2 dl 15 %-os ecet
1 kk nátrium benzoát
1 kk borkén.

(Az arányokon ízlés szerint lehet változtatni.)
Az uborkát mosás után legyaluljuk, a hozzávalókat rárakjuk, jól átkeverjük, lefedve másnapig állni hagyjuk, (közben néha átkeverjük) Másnap üvegekbe rakjuk, lezárjuk és mehet a helyére.

 

Aztán télen előveszünk egy-egy üveggel és a nyári ízeket újra érezzük a szánkban……………….:)

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .