Túrós, meggyes csigatekercs ( laktózmentesen és diabetikusan)

 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 3 bögre liszt,
  • 1 kk. sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 1 zacskó vaníliás cukor,
  • 20 dkg vaj,
  • 1,5 dl joghurt,

 

Töltelékhez:

300 gr                 magozott meggy,

25 dkg                 túró

1 db                     citrom reszelt héja

½ bögre              cukor

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd a vajjal, joghurttal dolgozzuk össze alaposan. Kellemes lágy tésztát kapunk, amit szépen lehet nyújtani (nincs benne cukor és tojás sem).

A tésztát nyújtsuk ki 3 mm-vastag és 20-30 cm hosszú téglalapra és vágjuk fel 8 cm széles csíkokra. A csíkok szélessége változhat attól függően, hogy milyen töltelékkel töltjük meg. A csíkok közepére tegyük a tölteléket és szórjuk meg cukorral majd tekerjük fel úgy, hogy mindenhol egyenletesen fedjük el. A tésztarudakat tekerjük fel csiga alakúra. Tegyük tepsibe, vagy kb 28 cm-es kerek sütőformába.

Süssük 200 fokon kb. 30-40 percig, amíg az aranyszínű nem lesz. Ha kész, porcukorral tálaljuk.

Könnyedén tudjuk egyéni érzékenységnek megfelelően helyettesíteni az egyes hozzávalókat a lentieket figyelembe véve.

Diabetikus tanácsa:

  • cukorbetegek, xilittel/eritrittel, kókuszvirág cukorral, stb.
  • lisztérzékenyek gluténmentes liszttel,
  • tejcukorérzékenyek laktózmentes vajjal, joghurttal, túróval
  • fogyókúrázók teljeskiőrlésű liszttel és xilittel/eritrittel, kókuszvirág cukorral, stb. készítsék el.

Én másfél bögre fehér és másfél bögre teljeskiőrlésű lisztből készítettem laktózmentes hozzávalókkal és kókuszvirág cukorral. Nagyon finom lett!

  • Share on Tumblr
  •  
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..