Egy könnyű francia lakoma ínyenceknek

posted in: Egyéb | 0

Jöjjön most egy francia különlegesség a Sóbors magazinból:
A camembertről nekem mindig Párizs ugrik be, főleg, ha valami igazi jóféle, francia sajtot sikerül vásárolni. Ha pedig kis fadobozban árulják, akkor mi más lehetne a sorsa, mint fűszereket dugdosni bele, betolni a sütőbe, illatosra sütni, és baguette-tel kimártogatni?
Nem is kell hozzá más, csak egy pohár fehér bor, és már kész is az igazi ínyencfalat. Habár végtelenül egyszerűen elkészíthető étel, nem hétköznapi vacsorának való, hanem nagyon is meghitt alkalmakra, azokkal, akikkel olyan bizalmas viszonyban vagytok, hogy nem gond fokhagymát enni, sem pedig közösen mártogatni a lágy, meleg, fűszeres sajtot.
A lényeg, hogy próbálj jó minőségű camembert-t szerezni, sőt, ha egy mód van rá, olyat, amit kis fadobozkában árulnak. Erre ugyanis szükséged lesz a sütésnél, ez fog majd tepsiként viselkedni. (Elárulom a lelőhelyet is, Aldiban tutira lehet kapni, de a Lidl és a Tesco is szokott tartani).

Hozzávalók:
fadobozos camembert 1 doboz, vagy sok kicsi valamilyen
rozmaring vagy kakukkfű ág 4 opcionáls
fokhagyma 4 gerezd
olívaolaj 1 evőkanál
fejérbor fél deciliter
Mártogatni baguette 2 darab, vagy kiflikarikák
vaj a megkenéshez (opcionális)

A camembertet, kivesszük a dobozából és kicsomagoljuk, vagy a kicsik tetejét levágjuk, hogy a lágy rész a végén majd egybefolyjon. Ha dobozos: fogunk egy darab sütőpapírt, kibéleljük vele a dobozt, kikenjük olajjal, és visszatesszük bele a camembertet. Felül ejtünk négy szúrást a sajton, vagy négyzetrácsosan bevágjuk, és a lyukakba beletömködjük a darabokra vágott fokhagymát és ha van, a friss zöldfűszer ágakat.Rálöttyentjük az olívaolaj maradékát és a bort majd betesszük a sütőbe sülni. Ha a baguette már nem ropogósan friss, akkor felszeleteljük, a szeleteket megkenjük vajjal, és azokat is betesszük sülni a sajt mellé. Ha ügyesek voltunk, minden egyszerre lesz kész, de azért tartsuk nyitva a szemünket. Tálaláskor a camembert az asztal közepére kerül, ezt mártogatjuk a baguette-tel.

 

Fondue de camembert

Fondue de camembert ! Cet été, on fond ! 🙂

Közzétette: ChefClub – 2018. július 24., kedd

Forrás: https://sobors.hu/2018/07/20/konnyu_francia_lakoma_inyenceknek_fuszeres_sult_camembert_baguette-tel

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .