Panzanella, az egyik legfinomabb nyári kaja

A toszkán kenyérsaláta, azaz a panzanella valódi ízorgia, ráadásul egyszerre ropogós és krémes, zöldséges és tartalmas. Egyszerű és nagyszerű. A Moksha.hu-n Kucsera Éva (Myreille) most bemutatja nekünk ezt a nagyon finom nyári ételt:

Az eredeti panzanellában szottyosra áztatják a kenyeret, de én jobban szeretem, ha picit ropog és a parmezánt is krémes mozzarellára cseréltem. Sőt, belevágtam a hagyma szárát is, mert szép, ropogós, frissen jött a kertből, arról nem is beszélve, hogy fél vekni rozskenyér száradt itthon, az adta az alapját, a bazsalikom nem kelt ki (idén sem) viszont jól ellát a kert oreganoval… tehát következzen az én kedvenc panzanellám.

Hozzávalók:
3 kis szelet rozskenyér
2 paradicsom
1 lilahagyma (a szárával együtt, ha a kertből jön)
2 ág friss oregano
olíva olaj
balzsamecet

bors
1 zacskó mozzarella

A kenyereket kb 2×2 centis kockákra vágom és forró serpenyőben kevés olajon olykor-olykor megrázva megpirítom.
A hagymát vékony cikkekre vágom, a szárát karikára, és tálba dobom. Megy utána a kockára vágott paradicsom. Megsózom, bőségesen meglocsolom olíva olajjal (kb. 1 evőkanálnyit öntök rá), balzsamecettel (1 teáskanálnyit öntöttem), rászórom az oregano megtépkedett levelét és megborsozom. Alaposan összekeverem és állni hagyom, amíg megpirulnak a kenyérkockák.
A kenyérkockákat hagyom kihűlni, majd a paradicsomos-hagymás keverékhez öntöm. Összekeverem, majd kevergetem. 3-4 percet hagyom állni, majd mehet is a tányérra, rászórom a kockázott mozzarellát és lehet enni.
A kenyér ekkorra már megszívta magát az olívás-paradicsomos lével, de még roppanós, a zöldségek frissek, ízletesek, a sajt krémes, egyszerűen zseniális kombináció.
Tipp: Mehet bele még uborka és/vagy apróra vágott paprika, zúzott fokhagymam és oregano helyett friss koriander, vagy petrezselyem-menta vegyesen, mint a tabbouleh-ba. Hússal is turbózható, de szerintem felesleges, annyira finom így, zöldségekkel.

 

forrás: https://www.moksha.hu/konyha/panzanella-az-egyik-legfinomabb-nyari-kaja/

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .