Laktóz- és gluténmentes csörögefánk (forgácsfánk)

Csörögefánk (forgácsfánk)

A farsangi időszak kihagyhatatlan sütije a fánk.

Íme egy diétás változata a csörögefánknak.

  • 22,5 dkg          paleos liszt,
  • 1 csipet           só,
  • 1 evőkanál      eritrit megdarálva porcukornak,
  • 2,5 evőkanál   rum,
  • 3 db                tojás sárgája,
  • 2,5 evőkanál   laktózmentes tejföl,
  • 4 dkg olvasztott laktózmentes vaj,
  • a sütéshez kókuszolaj.

Elkészítése:

  1. Szitáljuk a lisztet egy tálba és a közepébe készítsünk mélyedést. Ide tegyük a sót, a tojások sárgáját, rumot, cukrot, a lehűtött olvasztott vajat és annyi tejfölt, amennyivel közepesen kemény tésztát tudunk készíteni. A tésztát alaposan dolgozzuk ki. Akkor jó, ha már nem ragad a deszkához és szép fényes a felülete. Ezután pihentessük 20-30 percig letakarva egy konyharuhával.
  2. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztát.
  3. Derelyevágóval tetszés szerinti formára vághatjuk a tésztát, majd a közepükbe is tegyünk egy vágást.
  4. Egy serpenyőben annyi zsiradékot melegítsünk fel, amennyi éppen ellepi majd a fánkjainkat.
  5. A kisült fánkokat forgassuk porrá őrölt eritritbe.

Tanácsok:

Vigyázzunk arra, hogy a zsiradékunk ne legyen túl hideg, de túl forró sem. Közepes hőmérsékletű zsiradékkal dolgozunk, mert egyébként könnyen megszívhatja magát illetve megéghet.

Gyakran forgassuk a fánkokat sütés közben, mert hamar túlsülhet!

Ha egyszerre túl sok fánkot teszünk a zsiradékba, könnyen visszahűtheti azt!

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .