Gyors karácsonyi narancslekvár

Nyáron és ősszel sok fajta gyümölcsből főzünk lekvárt, de hogy télen se kelljen lemondanunk erről a tevékenységről, főzzünk narancsból is lekvárt. Karácsonyra kedves ajándék lehet belőle. Hamar elkészíthető és egy szép üvegbe töltve mutatós és finom ajándékot adhatunk barátainknak.

Hozzávalók:

  • 1 kg megtisztított narancs húsa és leve,
  • 2 db citrom,
  • fahéj, gyömbér (reszelt), szegfűszeg, ánizs, ízlés szerint,
  • Befőzőcukor fruktózzal és édesítőszerekkel (Dr.Oetker)

Elkészítés:

  • A narancsokat a feldolgozás előtt áztassuk be szódabikarbónás vízbe, majd egy kefével alaposan mossuk meg és ezután 2 narancs és egy citrom héját vékonyan reszeljük bele. Ügyeljünk rá, hogy a héj alatt lévő fehér rész ne kerüljön bele.
  • Kifacsarjuk és kifilézzük a narancsokat és a citromokat is, majd egy kicsit botmixerrel kisebb darabokra mixeljük. Figyelem, ha a héja alatt lévő fehér réteg is belekerül, attól keserű lehet a lekvárunk.
  • Mindent egy főzőedénybe öntünk: a levet, narancsdarabokat, a héját, a fűszereket és a befőzőcukrot is. Felforraljuk, majd forrástól számítva még 3 percig főzzük.
  • A lekvárt kiöntjük az üvegekbe és jól lezárjuk őket. Majd hagyjuk kihűlni.
  • Karácsonyi anyagból kivágott fedőtakarót (arany, zöld, piros) szabunk az üvegekre és szalaggal körbe tekerjük, vagy masnit kötünk a tetejükre.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply