Szőlővel az egészségünkért

A szőlő a legegészségesebb őszi gyümölcsünk az alma mellett. Teljes értékű táplálék, mert mindent tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége van. Mivel a szőlőbogyók 80 % víz, kiváló vízhajtó, méregtelenítő hatása van.

A szervezet számára közvetlenül felhasználható szénhidráttartalma kiemelkedő. Ezen kívül a szőlő termése magasan tartalmaz még:

  • A-, B-, C-, K-vitamint,
  • káliumot,
  • szelént,
  • biotint,
  • vasat,
  • folsavat,

Sok fajtája ismert, színre és ízre is változatosak.

A fekete és vörös szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns.

Jó hatással van:

  • vérszegénységre,
  • idegrendszeri gondokra,
  • fizikai gyengeségre,
  • lábadozás idején,
  • székrekedésre, aranyérre,
  • gyulladásokra,
  • májpangásra,
  • gyomorhurutra,
  • női gondokra,
  • izomzatra, különösen a szívizomra
  • hörgőasztmára, idült hörghurutra, tüdőtágulatra,
  • szívbetegségre,
  • csökkenti az érelmeszesedés kockázatát

Felhasználási területe igen sokrétű. Fogyasztjuk gyümölcsét, frissen és aszalva, vagy befőttként is eltehetjük télire. A levéből készíthetünk üdítőt és bort, magjából pedig sajtolhatunk olajat, vagy porrá is őrölhetjük.

Szőlőbefőtt készítése:

Készíthetjük egyszínűből, de látványosabb az üvegben ,ha tetszés szerint fehér és piros színű szőlőből készítjük.

Hozzávalók:

  • Tetszés szerinti mennyiségű szőlő,
  • szegfűszeg,
  • édesítő (cukor vagy, ha diétásan készítjük xilit, eritrit),
  • víz,
  • pálinka, vagy rum.

Elkészítése: A szőlőt mossuk meg alaposan és a fürtöket szemezzük le úgy, hogy a szemeken maradjon egy kis szár (kis olló segítségével egyszerű leszemezni). Csak egészséges szemeket használjunk fel, mert így tartósabb lesz a befőttünk.

Készítsük el az üvegeket előre, úgy hogy főzzük ki őket, vagy egy kevés rummal, vagy alkohollal öblítsük át (Így sterilek lesznek). Minden üveget töltsünk meg vegyesen színes szőlőszemekkel. Tegyünk a tetejére néhány szegfűszeget és 1-1 kanál édesítőt, majd öntsük fel az üvegeket forró vízzel. Zárjuk le légmentesen az üvegeket és tegyük dunsztba a befőttjeinket. (dunszt: széles lábast töltsünk meg félig meleg vízzel, majd takaréklángon forrástól számított 4-5 percig dunsztoljuk az üvegeket. Tovább ne, mert a szemek megrepednek). Az üvegeket hagyjuk a forró vízben addig, míg ki nem hűlnek, és másnap tegyük őket a végleges helyükre. Télen nagyon jó lesz a ropogós szemeket elővenni.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply