Rácsos almás pite kalóriaszegény változatban

 

Hozzávalók:

Tésztához:

45 dkg liszt (fele finomliszt fele zabliszt)

15 dkg eritrit (vagy más édesítőszer)

20 dkg vaj

1 csipet só

2 db  tojássárgája

2 ek  tejföl a kenéshez + 1 db tojás

 

Almás töltelékhez

1 kg     alma (tisztitva)

10 dkg eritrit (édesítőszer)

2 tk      fahéj

1 tasak vaníliás pudingpor

5 dkg   dió (durvára darálva) 2 db    citrom leve

 

 

A tészta elkészítése:

Szitáljuk át a lisztet és morzsoljuk el a hideg vajjal, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot is és a tojással és tejföllel gyúrjuk formázható állagúra. Körülbelül 2/3 -1/3 részre osszuk ketté a tésztát és tegyük hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelék elkészítése:

Reszeljük le az almát és egy citrom levével locsoljuk meg. A cukrot tegyük egy lábasba és pirítsuk aranybarnára, majd a kinyomkodott almát keverjük el a megolvadt cukorral. Öntsük rá a másik citrom levét szórjuk rá a fahéjat és ½ dl almalében keverjük el a pudingport. A pudinggal alaposan keverjük át az almát és egy rövid ideig forraljuk össze, majd vegyük le a lángról. Az így elkészített tölteléket hagyjuk kihűlni.

Összeállítás:

30 cm-es pitesütőt béleljünk ki sütőpapírral, majd a nagyobbik cipót nyújtsuk ki kb 38 cm-re. Helyezzük a pitesütőbe úgy a tésztát, hogy a sütő oldalát is befedje. Ha esetleg kilóg, vágjuk le a felesleget. Az alját villával sűrűn szurkáljuk meg és szórjuk meg darált dióval és a kihűlt tölteléket halmozzuk bele. Egyenletesen simítsuk el a formában.

A kisebb cipóból 2 cm-es csíkokat készítünk és a süteményünk tetejét rácsozzuk vele be.

A tetejét felvert tojással kenjük be.

190 fokra előmelegített alul-felül sütéssel kb 40 perc alatt készre sütjük.

Nagyon finom, mert sok a töltelék a sütiben. Vanília pudinggal,vagy vanília fagyival gazdagabbá tehetjük. Természetesen aki fogyózik ezekből is a diabetikust válassza.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .