Tojásfestés természetes anyagokkal

A tavasz és a húsvét jelképe a festett tojás és az ünnepi készülődés egyik szép és kreatív tevékenysége is egyben. A locsolóknak és a tradicionális húsvéti sonka mellé is hagyományként tojást festünk. Ha elfelejtettünk szintetikus tojásfestéket vásárolni, vagy egyszerűen a természetes színezőkben bízunk, bátran próbálkozzunk a kamrában található zöldségekkel, fűszerekkel.

Nézzük, hogy mik is alkalmasak erre a célra?

  • vöröshagymahéj
  • lilahagyma héja,
  • cékla leve,
  • vöröskáposzta,
  • spenótlevél,
  • petrezselyem levele,
  • kurkuma,
  • pirospaprika,
  • lefőzött feketekávé,
  • savanyú káposzta leve,

A tojásfestéshez válogassuk ki a világosabb, esetleg fehér színű tojásokat, mert így a színárnyalatok jobban érvényesülnek. Egyenletesebben fogja be a színező a tojásokat, ha főzés előtt lezsírtalanítjuk a héjukat,: mosogatószerrel tisztítsuk meg őket.

Készítsünk alapreceptet a természetes festékekhez, amely a következő:: fél liter vízhez adjunk négy evőkanál ecetet, melybe keverjük bele a színezőanyagokat, majd főzzük fel.

Első lépésként főzzük meg a tojásokat, majd tegyük bele őket az előkészített színező lébe. Minél erősebb színt szeretnék elérni, a tojásokat annál tovább hagyjuk a festő lében (akár egy éjszakán át is lehet),. Természetesen főzhetjük együtt is őket a színezőkkel, így még intenzívebb lesz a végeredmény.

A klasszikus piros tojás színét céklával érhetjük el.

Szép sárga színt kaphatunk, ha őrölt kurkumát adunk az alapléhez. Ha egész éjszakára a színező lében hagyjuk a tojásokat, élénksárga színt kapunk.

A zöld színű tojást durván összevágott spenótlevéllel, petrezselyemmel festhetünk.

Barna lesz a tojások héja, ha nagyon erős, lefőzött feketekávéba,  savanyú káposzta levébe, vagy vöröshagyma héjába áztatjuk őket.

Lilahagyma héjától pedig lilás színt kaphatunk.

Szép kék színű végtermékben gyönyörködhetünk, ha felaprított lilakáposztába áztatjuk a tojásokat.

Narancssárga tojáshéjat úgy érhetünk el, hogy pirospaprika őrleményből készített alaplébe áztatjuk. Legszebb színű akkor lesz a tojásunk. ha ezt a festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásainkat.

A megfestett tojásainkat hagyhatjuk simán, színesen, vagy a festést követően tovább díszíthetjük saját ízlésünknek megfelelően.

Tehetünk rá matricákat, rajzolhatunk rá filctollal, festékkel, gyertya vagy harisnya módszerrel pöttyöket, csíkokat, virágokat a és ragasztásos technikával különféle apró magvakkal ( pl, mák), színes fűszerekkel, apró gyöngyökkel mintázhatjuk a tojásainkat. (A kiválasztott mintát áttetsző ragasztóval kenjük be, majd forgassuk bele a megfelelő fűszeres díszítő elembe). Hagyhatjuk nyugodtan szárnyalni a fantáziánkat,

A gyerekeket is nyugodtan vonjuk be az előkészületekbe, mert nagyon fogják élvezni.

Kellemes húsvétváró készülődést és jó kikapcsolódást kívánok.

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .