Reform szórt túros sütemény

Kezdők is nyugodtan kipróbálhatják ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom túrós sütemény „kímélőbb” változatát, amely búzaliszt-, laktóz- és cukormentesen készül.

Hozzávalók:

  • 10 dkg zabpehelyliszt,
  • 5 dkg   mandulaliszt (darált mandula),
  • 10 dkg eritrit, (egyéb édesítők)
  • 1/2       sütőpor,
  • 50 dkg  laktózmentes túró,
  • 1 dl       laktózmentes tejföl,
  • 2,5 dl    laktózmentes tej (mandulatej, kókusztej),
  • 5 dkg    laktózmentes vaj,(kókuszolaj),
  • 1 db      citrom reszelt héja,
  • 1 db      vaníliarúd (belseje),
  • 2 db      tojás,
  • egy csipet só
  • 10 dkg  mazsola, vagy vörös áfonya

Elkészítés:

Egy A/4-es méretű tepsit kivajazunk 2,5 dkg vajjal. Egy tálban összekeverjük a zabkorpát, a mandulalisztet, a sütőport és az édesítőszert, és a keverék felét beleszórjuk a tepsibe.

A túrót összetörjük, és a lisztre hintjük, a tetejére a citrom héját ráreszeljük, megszórjuk mazsolával (vagy a vörös áfonyát), a vaj másik felét rávagdossuk és 1 dl tejföllel meglocsoljuk, majd a zabkorpás keverék másik felét ráhintjük a túróra.

A 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük a csipetnyi sóval, és hozzákeverjük a tojások sárgáját, a kikapart vaníliát, majd hozzáöntjük a 2,5 dl tejet, összekeverjük és ráöntjük a zabkorpás keverékre.

Az így elkészített süteményt hideg sütőbe tesszük és 170 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Addig süssük, amíg szép arany barnára nem sül. Időnként nézzünk rá, ha gyorsabban sülne és a teteje pirulna, vegyük kisebbre a sütő hőfokát, vagy tegyünk, rá egy alufóliát nehogy megégjen.

Tippek:

  • 1-2 kanál kakaóport tehetünk a zabkorpás keverékhez,
  • mazsola helyett gyümölcsöt is tehetünk bele így is nagyon finom (meggy, őszibarack befőtt, stb.)
  • tálaláskor tehetünk mellé vaníliaöntetet, vagy folyékony gyümölcsízt
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply