A burgonyák királya a lila krumpli

Ma már az üzletek polcain és a piacokon nagy választékban találunk különböző fajtájú fehér burgonyát, édes burgonyát és lila burgonyát több árnyalatban, amely talán a legkülönlegesebb burgonyafajta. Nem kell attól tartani, hogy a lila burgonya génkezelt, hiszen ez egy ősi burgonyafajta, melyet az Egyesült Államokban. Nyugat-Európában, és Koreában régóta használnak. Mára már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend és egyre több helyen kapható. Bebizonyított, hogy minél sötétebb a burgonya színe, annál több antioxidánst, ásványi anyagot tartalmaz. A sárga színű édesburgonya köztudott, hogy 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz a fehér burgonyához képest és a rákos sejtek kialakulását 10-20 %-kal csökkenti.

A lila krumpli élettani hatásai magas antioxidáns tartalmának köszönhetően még ennél is kedvezőbbek. Egérkísérletek bizonyították, hogy a rákos sejtek kialakulását 50%-kal csökkentette. Mint minden lila színű gyümölcs, zöldség (szeder, áfonya, lila karfiol, lila káposzta, cékla répa) és a lila krumpli is jótékonyan hat a szervezetünkre. Kevesebb szénhidráttartalma miatt fogyókúrázóknak és a vérnyomás csökkentésére és így a szívbetegségek kialakulása ellen is kiváló. Lassítja az öregedési folyamatokat és segíti megőrizni sejtjeink épségét.

Hogyan készítsük el?

A lila krumpli elkészítési módja semmiben sem különbözik a többi krumpliétól. Ugyan úgy lehet sütni, főzni, mint a fehér burgonyát, de kicsit rövidebb ideig (hamarább megpuhul). Nyugodtan kipróbálhatjuk az általunk ismert összes receptet ebből a fajta burgonyából is. Burgonyapürének, krumplisalátának legjobb, ha héjába főzzük (mint a céklát), mert így semmit nem veszít a színéből. Olajban sütve is kiváló és igen különleges, finom chips készíthető belőle Joggal nevezhetjük a burgonyák királyának, hiszen egészséges, finom és a színe miatt ételeinket vidámabbá, mutatósabbá teszi.

Hol vásárolható?

Egyre több helyen, de sajnos még nem mindenhol.

Budapest Fővám téri Csarnokban és Budapest XIV ker. Róna u. és Egressy út sarki boltban biztosan lehet kapni.

Ára magasabb a fehér burgonyáénál, hasonló az édes burgonyáéhoz (800-1300,-Ft) kilója.

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .