Amit tudni kell az illóolajakról

illoolaj4

Az illóolajok használata több évszázados múltra tekint vissza, ám a mai napig igen kedvelt az aromaterápia az egészségünk megőrzésében és a kozmetikai termékeink illatosításában. Az illatoknak fontos szerepe van a kultúránkban, hiszen gyakran ajándékozunk virágokat, parfümöket egymásnak. Az üzletek polcain széles a kínálata az illóolajoknak és sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy melyiket is vásároljuk meg. Több mint négyszázféle illóolaj ismert, ezekből azonban kereskedelmi forgalomban csak kb. 40 kapható

Érdekesség: Az állatok szaglása sokkal fejlettebb, mint az emberekké, de még így is több ezer különböző illatot vagyunk képesek felismerni. Az orrunk az egyetlen olyan érzékszervünk, amelyet fejleszteni tudunk, és így egyre kifinomultabbá válhat.

Az illóolajokat aromás növényekből vonják ki, lepárlással, préseléssel (hidegen sajtolással) állítják elő. Egyetlen csepp illóolajat kb. 30 virágból lehet előállítani. Ez a bizonyíték arra, hogy a kicsi üvegcsébe zárt illóolaj nagyon tömör, éppen ezért csak nagyon keveset szabad egyszerre felhasználni belőle. Mivel a növényekben csak parányi mennyiségben vannak jelen, ezért a tiszta illóolajok nagyon drágák.

Az illóolajokat biztonságosan használhatjuk fel többféle módon legtöbbször hígított formában. Vízben nem oldódnak csak átadják annak illatukat. Viszont, ha alkoholba, vagy bázisolajba (hordozó olaj) teszünk néhány cseppet, ott feloldódik.

Az illóolajakból előállított termékeket megvásárolhatjuk kereskedelmi forgalomból, de felhasználhatjuk saját magunk által készített termékeknél is.

Íme, néhány ötlet, amit mi magunk is kis kreativitással készíthetünk belőlük:

  • masszázsolaj,
  • parfüm,
  • fürdőolaj,
  • hajápolószer,
  • illatgyertya,
  • párologtató.

A természet patikájában az illóolajok nagyon értékesek és rendkívül hatékony gyógyszerek. Általában az illóolajokat nem visszük fel a bőrre töményen, csak olajos alapban (bázisolajba vagy más néven hordozó olajba) hígítva, vagy más keverékekben.

Ha már egy kicsit olvastunk az aromaterápiáról, meglepődhetünk azon, hogy ugyanazon betegségre többféle olaj is alkalmazható. Nem könnyű eldönteni, melyiket is válasszuk?

 bazsalikom

Bazsalikom olaj

Illata igen jellegzetes ánizsos, színe halványsárga. Mentális fáradtság esetén frissít, növeli a koncentrálóképességünket, serkenti az idegrendszerünket, továbbá ájulás, migrén, megfázás, köhögés, hörghurut, asztma esetén is segítséget nyújt. Enyhíti az emésztési zavarokat. Kirándulás alkalmával is hasznos, mert kitűnő rovarűző szer és ha már megtörtént a baj akkor a darázs- vagy rovarcsípés tüneteit is enyhíti.

Ha koncentrálóképességünket szeretnénk növelni, csöppentsünk zsebkendőre 3-5 cseppet, s lélegezzük be. Ha frissen akarjuk indítani a napunkat 5-7 cseppet tegyünk a fürdővizünkbe. Ha rovarcsípésre használjuk, vattacsomóra cseppentve nyomjuk a csípés helyére. Megfázásos tünetek enyhítésére itassunk át egy nedves törölközőt néhány csepp bazsalikomolajjal helyezzünk a fűtőtestre.

Terhesség idején nem ajánlott az alkalmazása.

citrom-nagy

Citromolaj

Az élénk színű olaj a héjából sajtolással készül. A citromolaj színe sárga és citrom illatú. Kiváló baktérium és fertőtlenítő szer Rendkívül hatásos emésztési problémákra, tisztítja a májat, a megfázás és influenza tüneteit enyhíti, így a torokfájást, orr- és homloküreg-gyulladást csökkenti, fertőtlenítő hatása van, orrvérzésre, magas vérnyomás csökkentésére is alkalmas, ízületi gyulladás, fogínygyulladás, szemölcs, tyúkszem kezelésére is kiváló. Összehúzó hatása miatt jót tesz a zsíros pattanásos bőrnek és a repedezett körmöknek, és kiváló frissítő. A citromolaj a bőr öregedésének a folyamatát is lassítja.

 

Házilag felturbózhatjuk szokásos arctonikunkat, vagy krémünket úgy, hogy néhány cseppet tegyünk a kozmetikumainkba és alaposan keverjük el. Hajmosás után az öblítővízbe tegyünk pár csepp citromolajat és hajunknak különös fényt ad. Biztos enyhülést hoz a torokfájásra, ha 2 csepp citrom- és 2 csepp szantálolajat elkeverünk egy pohár langyos vízben és azzal öblögetünk.(ügyeljünk rá, hogy soha ne nyeljük le)

Alkalmazása után kb. 8 órán át kerüljük a napozást.

elikaliptusz 

Eukaliptusz olaj

Szintelen illóolaj és erősen kámforos illata van. A megfázás és influenza így a torokfájás, orr- és homloküreg-gyulladás, köhögés, hörghurut klasszikus gyógyszere, mert tüneteit csökkenti, Gyógyulást segíti húgyúti problémák, húgyhólyaggyulladás esetén, migrén, reuma, túlerőltetett izmok, bőrfertőzések, herpesz, szúnyogcsípés esetén is csökkenti a kellemetlen tüneteket. Rovarűző szernek is kiváló.

Megfázás, köhögés, influenza esetén tegyünk 5-6 cseppet egy forró vízzel megtöltött tálba, és ezzel inhaláljunk. Izomláz vagy reumatikus panaszok hatékonyan csillapíthatók masszázzsal. Tiszta, friss illatot kölcsönöz pl. betegszobában, ha a fűtőtestre helyezett nedves törölközőre cseppentünk belőle.

Gyógyszerek szedésével egy időben és gyermekek jelenlétében ne használjuk

boroka

Borókafenyő olaj

A boróka bogyóból kivont olaj, színtelen. Méregtelenítő, vízhajtó hatású, húgyúti fertőzések, menstruációs fájdalmak, ekcéma, pikkelysömör, fekélyek, sebek, cellulitisz kezelésére nagyszerű alternatíva. A boróka olaj reumás és visszeres panaszok kezelésére is alkalmas. Étvágyjavításra, másnaposság tüneteinek enyhítésére is kiváló. A boróka olaj jól keverhető rózsa, muskátli, citrusfélék illóolajaival.

Tegyünk 5-6 csepp boróka olajat a fürdővízbe és segít, a szervezet méregtelenítésében és a másnaposság leküzdésében. Ha ekcéma, vagy cellulitisz kezelésére szeretnénk felhasználni, akkor hígítsunk fel 3 csepp borókafenyő- és 3 csepp kamillaolajat valamilyen hordozóolajban (pl. szőlőmag vagy napraforgó), és kenjük be a problémás bőrfelületet.

Terhesség idején és, ha veseproblémával küzdünk használatát kerüljük el!

 

borsmenta

Borsmenta olaj

Az olaj színe halványsárga, illata pedig mentolos. Közismerten a borsmenta olaj emésztőserkentő hatású és a puffadás, hasmenés, gyomorrontás, hányinger bélgyulladás problémáinak kezelésére is alkalmas. Gyógyítja a megfázás, influenza okozta légúti panaszokat az orr- és homloküreg-gyulladást, asztmát, hörghurutot fejfájást, csökkenti a lázat. Ízületi gyulladás, fáradtság esetén is kiváló gyógyír lehet.

Kiváló rovar- és rágcsálóirtószer.

Ha fejfájást szeretnénk csillapítani vele, tegyünk 5-6 cseppet egy tál vízbe, és mártsunk bele egy kis törölközőt, csavarjuk ki és tegyük a homlokunkra. Hányinger leküzdésére 1-2 cseppet cseppentsünk egy zsebkendőre, s tartsuk az orrunk elé. Megfázás és influenza gyógyítására helyezzünk éjszakára a fűtőtestre nedves, néhány csepp borsmentával is átitatott törülközőt.

Szoptatás ideje alapján ne használjuk. Megzavarja az alvást, ha közvetlenül lefekvés előtt alkalmazzuk.

gyomber

Gyömbérolaj

A gyömbér esszenciális olaj gyömbér gyökérből gőzöléses lepárlással állítják elő. A gyömbérolaj színe halvány sárgától a sötét sárgáig változhat. Illata erős, fűszeres, friss kicsit a citromra és borsra hasonlít.

Talán a legismertebb az emésztést elősegítő hatása, így gyomorrontás, hasmenés, bélgörcs, étvágytalanság, émelygés esetén (terhességi hányinger, tengeribetegség, vagy másnaposság) lehet segítségünkre. Segít a megfázásos és influenzás, tünetek a torokfájás, köhögés, hörghurut, orrdugulás enyhítésében is. Ízületi gyulladás, reuma, izomfájdalom, rossz vérkeringés enyhítésére is hasznosnak bizonyul. Külsőleg a bőrön alkalmazva segít az ütések, zúzódások nyomának eltüntetésében.

Reuma és izomfájdalmak, és emésztési problémák esetén készítsünk meleg borogatást és tegyük a fájó tesztrészünkre.

Émelygés, hányinger, gyomorrontás, megfázás kezelésére csepegtessünk egy csepp gyömbérolajat egy zsebkendőre és orrunkon keresztül szívjuk be.(gyors inhalálás)

grepfuit

Grapefruit illóolaj

A grapefruit illóolajat a termés héjából préseléssel nyerik ki. Az illóolaj színe zöldessárga, tiszta, friss jellegzetes narancsra emlékeztető illatú, de annál fűszeresebb és kevésbé édeskés illatú, kicsit citrusosan fanyar.

Az illóolaj főbb hatása, hogy segít a szervezetnek, hogy megszabaduljon a toxikus anyagoktól az által, hogy serkenti a májműködését, a vérkeringést. Megkönnyíti a döntéshozatalt és a tervezést mivel az illóolaj serkenti a gondolkodást és oldja a szorongást.

A megfázások kellemetlen tüneteinek enyhítésére is kiválóan alkalmas vízbe cseppentve, vagy a levegőbe porlasztva megkönnyíti a légzést. A masszázs- és fürdőolajoknak kedvelt alkotórésze kellemes, frissítő illata miatt

Minden bőrtípusra ajánlott, de főleg a zsíros, mitesszeres bőr kezelésére.

Házilag készített illatszórónkhoz is felhasználhatjuk, mert kiváló légfertőtlenítő hatású.

mirha

 

Mirha illóolaj

Évszázadok óta nagy becsben tartják a mirhaolajat. Az apró termetű fa kérgén, ha bemetszést ejtenek, helyén gyanta termelődik. Ebből vonják ki a sűrű, borostyán színű illóolajat. Illata fűszeres, füstös, balzsamos.

Már a biblia is többször említi. Évezredek óta nagy kincsnek számít.

Megkönnyíti a makacs sebek, fekélyek, felfekvések hegesítését. A szájüregi fekélyek és fogínyvérzés ellen kiváló. Tegyünk a szájvizünkbe 1-2 cseppet az olajból és alaposan öblögessünk vele, majd végül köpjük ki, mert íze borzasztó. Az illóolaj olyan anyagokat tartalmaz, amely rendkívül jó gyulladáscsökkentő, fertőzésgátló, gombaölő (lábgomba, candida) és fájdalomcsillapító hatású.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .