A cékla az egészségünkért, céklás receptek

cekla

 

A cékla értékes tápanyagokat tartalmaz, ennek ellenére mégsem tartozik a legnépszerűbb zöldségeink közzé. Ízét sokan nem szeretik, de ha megismerjük a szervezetünkre gyakorolt hatásait, megváltozhat a véleményünk. Már az ókori görögök is ismerték, fogyasztották a céklát  jótékony hatása miatt. A cékla szeptemberben és októberben érik, így a téli hónapokban biztosan megtaláljuk a piacokon és zöldséges boltok polcain. Mindig körültekintően vásároljunk, ügyeljünk arra, hogy kemény, feszes céklákat válasszunk, és ne olyat, ami már fonnyadt.

A cékla gyógyító hatása a sok, benne található vitaminnak és ásványi anyagnak  köszönhető:

  • A-, B- és C- vitaminnak,
  • fehérjéknek és rostoknak
  • folátnak,
  • káliumnak,
  • vasnak,
  • kalciumnak,
  • mangánnak,
  • fitoszterolnak,
  • malonsavnak,
  • betaninnak,
  • szaponinnak,

mind e mellett:

  • kivaló antioxidáns
  • lúgosító és méregtelenítő hatású,
  • A vörösvérsejtek képzését segíti 2-3 hetes céklalé-kúra után a kemoterápián átesett betegek vérképét jelentősen javítja.
  • A ráksejtek szaporodását gátolja és megelőzi a benne található betaninnak köszönhetően. A cékla intenzív színét is ennek köszönheti
  • A gyomrot és a bélcsatornát tisztítja ,
  • Az anyagcserét szabályozza

Legtöbbünk asztalára csak savanyúság formájában kerül, pedig előnyös tulajdonságai miatt gyakrabban fogyaszthatnánk az év minden szakában.Tárolhatjuk légmentesen lezárva, így hónapokig is eláll, viszont megfőzve csak pár napig.

A nyártól őszig termő céklát fogyaszthatjuk nyersen, salátaként, főzve, köretként, készíthetünk belőle levest, vagy akár süteményt, pástétomot, fasírtot, smoothie, de ehetjük csak magában is.

TIPP: sokan nem szeretik a cékla ízét, Ők keverjék össze sárgarépa, alma, vagy narancs levével. De uborka- illetve zellerlevet is tehetnek bele.

Íme, néhány ötlet mi mindent készíthetünk belőle:

ceklas-suti

 Csokoládés-narancsos céklás sütemény.

Hozzávalók:

  • 25 deka főtt cékla,
  • 20 deka 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé,
  • 4 evőkanál forró presszókávé,
  • 1 db kezeletlen narancs finomra reszelt héja,
  • 20 deka vaj,
  • 135 gramm liszt,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
  • 12 deka cukor,
  • 5 tojás.

A céklát megfőzzük, és ha megfőtt, meghámozzuk, felaprítjuk és botmixerrel pürésítjük. A csokoládét felolvasztjuk, belekeverjük a narancshéjat és a vajat, majd amikor a vaj teljesen felolvadt, hozzáadjuk a forró kávét is. Szétválasztjuk a tojásfehérjét és sárgáját. A sárgáját a cukorral simára, fényesre keverjük, majd belekeverjük kihűlt olvasztott csokoládét a vajas-narancsos kávét, és a céklapürét is. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a kakaóport és ezt is a masszához vegyítjük. A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, óvatosan a masszához keverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra kb. 45 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral, vagy narancslekvárral.

Cékla-répa-banán és narancs turmix

cekla-3

 

Hozzávalók:

  • 1 db cékla
  • 1 db édes narancs
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 banán
  • 1 csipet fahéj
  • fél dl víz

 

 A hozzávalókat megpucoljuk, felaprítjuk és összeturmixoljuk úgy, hogy egy kis vizet öntünk hozzá, mert így könnyebb pépesíteni. Krémesebb állagú és édesebb lesz a smoothie, ha egy banánt is beleturmixolunk!

Természetesen a narancs és banán helyett tehetünk hozzá zellert vagy brokkolit, uborkát is,

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply