Feketeszeder lekvár diabetikus változatban

szeder2

Augusztustól szeptemberig folyamatosan érik a kissé fanyar ízű, feketeszeder. A szedret megtalálhatjuk erdőkben, de nemesített változatát kiskertjeinkben is. Akár több méter hosszú indái is lehetnek. Gyümölcse a málnához hasonló, de színe sötétkékes feketés, melyet. a benne lévő antociánnak köszönheti.

Talán kevesen tudjuk, hogy a ribizlihez hasonlóan C-vitamin tartalma megfelelően elkészítve szörpnek, dzsemnek, vagy akár mélyhűtve is 75-85 %-a még hosszabb tárolás esetén is megmarad. De azért a legjobb frissen fogyasztani, hiszen a friss gyümölcs rejti a legtöbb vitamint és antioxidánst.

A feketeszederben található vitaminok, ásványi anyagok:

  • C vitamin
  • B1-vitamin,
  • B6-vitamin, valamint
  • magnézium,
  • vas,
  • kalcium,
  • kálium,
  • foszfor,
  • cink,
  • mangán,
  • flavonoidokat is tartalmaz, (valószínű ezen összetevőknek köszönheti tumorellenes hatását)
  • növényi rostban igen gazdag (zsírégető tulajdonsággal bír, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott,
  • vizelethajtó hatású,(leveléből készített tea formájában)
  • csökkenti a gyulladást,
  • javítja a memóriát
  • karbantartja a vércukorszintet és a vérnyomást,
  • megelőzi a szív- és érrendszeri problémákat

A feketeszederből készíthetünk lekvárt, dzsemet, bort és szörpöt is, de sütemények finom kiegészítője is lehet.

DSC_0099

Kedvcsináló a befőzéshez!

Szerintem a házi készítésű lekvárnál nem találunk finomabbat a boltok polcain sem. Akinek kedve van, nyugodtan álljon neki. Ne ijedjünk meg tőle, mert ma már nem kell egész délutánunkat a tűzhely mellett tölteni. A lekvárfőzéssel akár egy óra alatt végezhetünk is, ha dzsemfixet használunk. Cukortakarékos fajták is kaphatók. Én xilittel készítettem el és nagyon finom lett. Így ezt cukorbetegek és a paleokövetők is bátran fogyaszthatják, de természetesen cukorral is nagyon finom.

Elkészítése:

  • 1,250 kg tiszta gyümölcs
  • 30 dkg édesítő (cukor, eritrin, xilit)
  • 1 tasak Dzsemfix Szuper 3:1

Elsőként készítsük elő a gyümölcsöt. Minél érettebb és egészségesebb gyümölcsöt válasszunk, amelyik fényes, sötétkékes színű, az a legmegfelelőbb. Majd szükségünk lesz még egy rozsdamentes edényre és steril üvegekre. Az üvegeket egyszerűen tudjuk sterilizálni. Mossuk ki alaposan őket, és tegyük be. a forró sütőbe 15-20 percre, majd a még forró, kész lekvárt töltsük bele az üvegekbe színültig és az üveget 5 percre állítsuk fejre. Az így képződő vákuum légmentesen zár majd. Ezzel a módszerrel garantáltan hosszú hónapokra tartósíthatjuk a lekvárunkat. Készíthetjük maggal együtt, de mag és héj nélkül is. Ebben az esetben át kell passzíroznunk egy kézi passzírozóval a gyümölcsöt. (Így tegyük: először főzzük néhány percig a szedret, hogy megpuhuljon, mert így könnyebb a passzírozás) Ha rusztikus lekvárt szeretnénk főzni, akkor a passzírozás elmarad. (Én átpasszíroztam)

Tippek:

Ne főzzünk nagy mennyiséget egyszerre Ha tehetjük, szép formájú üvegekbe töltsük a lekvárunkat, akár szép címkét is ragaszthatunk rá, így egyedivé varázsolhatjuk az éléskamránkat. Ajándéknak is kiváló, hiszen ki nem örül egy üveg, biztosan házi készítésű lekvárnak?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply