Néhány titok a körömágybőr ápolásáról

posted in: Egyéb, házi praktikák | 0

 

körömágybőr

Általában a körömágybőr ápolását elhanyagoljuk, igaz nem túl nagy területről van szó, de ha beszakadozott, száraz a körömágy, kezünk ápolatlannak tűnik.

A körömágybőr sérülései nem csak csúnya látványt jelentenek, de a fertőzéseknek is veszélyforrásai lehetnek. A körömágybőr olyan szövet, amely védi a körmünket a fertőzésektől és segít megelőzni a káros mikrobák bejutását. A berepedezett, száraz bőrt okozhatja a helytelen ápoláson kívül a rossz táplálkozás is.

A szépségipar gondoskodik arról, hogy sokféle kozmetikumból válogathassunk a körömágybőr ápolására szolgáló termékekből, annak érdekében, hogy a száraz, berepedezett körömágyunk begyógyuljon.

Annak érdekében, hogy egészséges, ápolt legyen a kezünk, válogassunk a következő természetes anyagokat tartalmazó ápoló szerekből mint az arganolaj, kókuszolaj, mandulaolaj, a sheavaj és az olívaolaj, ezek használatával is komoly eredményeket tudunk elérni. Ezek a tápláló olajok gazdagon tartalmaznak antioxidánsokat, így képesek megakadályozni a körömágybőr beszakadozását. A bennük fellelhető hasznos tápanyagok pedig védelmet nyújtanak a káros kórokozókkal szemben és elősegítik a mély hidratálást. A körömágybőr ápolásában nagyon fontos a hidratálás.

 E-vitamin olaj

Az E-vitamin olaj elismerten sok antioxidánst tartalmaz és sejtvédő hatása is kiváló, a bőrt fiatalon tartja, gyulladásgátló hatásának köszönhetően védi a körmöket és környékét a kórokozóktól. Rendszeres használatakor fenntartja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát.

Olívaolaj

olívab

A mediterrán területekre jellemző az olajfa, melynek terméséből az olajbogyóból állítják elő az olívaolajat. Az olívaolajban magas antioxidáns tartalmán kívül megtalálható még az, A-, E-, D- vitamin és a béta-karotin is.

Az olívaolaj jótékonyan hat a száraz, berepedezett bőrre. a már sérült bőrt segíti a gyógyulásban, mély hidratáló hatásának köszönhetően nyugtató hatású, és a bőr felszínét puhává és simává teszi.

Sheavaj

sheavajb

A sheavaj az afrikai sheafa, gyümölcsének magjából nyert zsír. Sheavaj tápanyagban nagyon gazdag, igen magas E, A és F vitaminokban, továbbá nem tartalmaz semmilyen kémiai vegyületet. A sheavaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszan tartó hidratáló és bőrpuhító hatású, ezért a száraz bőr ápolására kiválóan alkalmas. A sheavajat, ha rendszeresen használjuk. elkerülhetjük a körömágybőr berepedezését. Legyen házi kozmetikánk része, mert felhasználási területe széles körű a bőr ápolásában.

Kókuszolaj

kókuszolajb

A kókuszolaj olyan természetes olaj, amely antioxidánsokban gazdag. A benne található telített zsírok hatásosan hidratálják a száraz bőrünket és meggátolják a kiszáradását. Az olaj képes a berepedezett körömágybőrt puhává varázsolni. A kókuszolaj nem csak puhítja a bőr, de fertőzések ellen is védelmet nyújt, mert a kókuszolajjal a bőrünket megszabadítjuk a kór-okozóktól.

Egészséges diéta

Nem csak külsőleg, de belsőleg is sokat tehetünk körömágybőrünk egészségéért. Fontos, hogy naponta megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be szervezetünkbe, mert ez által, megakadályozzuk a bőr kiszáradását, berepedezését.

Fogyasszunk minél több friss, egészséges, kalciumban és cinkben gazdag ételt is, minimalizáljuk a telített zsírok, a fehér cukor, nátrium, és az alkohol bevitelét, annak érdekében, hogy a bőrünk egészséges maradjon.

Tanácsok:

  • Ha rendszeresen végzünk köröm- és bőrápolást, elkerülhetjük a körömágybőrünk beszakadását.
  • Tartsuk be a szakemberek által ajánlottakat, hogy a körömágybőrt soha ne vágjuk (csak nagyon indokolt esetekben).
  • Műanyag, vagy fém bőrfeltolóval távolítsuk el a kutikulát úgy, hogy előtte röviden áztassuk be kezünket, lábunkat (vagy fürdés után) majd ezt követően a felpuhult bőrt óvatosan nyomjuk. Vigyázva arra, hogy nehogy megsértsük a hátsó bőrredőt, mert az könnyen a körömágy gyulladását okozhatja..
  • Ha már eltávolítottuk a bőrt, akkor alaposan dörzsöljük be az ujjaink végét az általunk választott olajjal (vagy az egész kezünket). Be is fóliázhatjuk, mert így a hatóanyagok könnyebben beszívódnak a bőrünkbe. A fóliás kötést hagyjuk rajta  2-3 órára, vagy akár az egész éjszakára.

Fotó: Bigstockphoto

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .