Házi kozmetikumok a forró nyárra

gyümölcsök

Nyáron a hőségtől, a téli hónapokban a hidegtől kell védeni, ápolni arcbőrünket, De ne feledjük, hogy minden évszakban fontos az arcápolás lépéseit betartanunk: arctisztítás, hidratálás, hetente egyszer arcradírozás és arcpakolás. Úgy, ahogy a szervezetünk vitaminhiányát a gyümölcsökkel tudjuk pótolni, úgy bőrünkre is jótékony hatással vannak a gyümölcsökből, zöldségekből általunk készített csodaszerek. A piacon most könnyedén beszerezhetjük a vitaminokban gazdag alapanyagokat, amelyek hatására frissé és üdévé varázsolhatjuk az arcbőrünket. És nem utolsósorban házi kozmetikumok készítésével a pénztárcánkat is kímélhetjük.

 

Íme, néhány házi készítmény:

banán

A banán gazdag C- és B6-vitaminokban ez által segíti megőrizni a bőr ellenálló-képességét és rugalmasságát, tartalmaz még antioxidánsokat és mangánt is, amely csökkenti a bőr öregedését. Kiváló bőrhidratáló hatású, mert jelentős a víztartalma (75 százaléka víz).

Mi kell a banános pakoláshoz?

Leginkább száraz bőrre ajánlott.

1 összezúzott banánt keverjünk össze 2 evőkanál mézzel, majd egyenletesen vigyük fel az arcunkra, majd 20 perc elteltével, vízzel mossuk le.

Az élesztő jó tulajdonságait, már nagyanyáink is ismerték. B vitamin tartalmának köszönhetően remekül alkalmazható kisebb ráncok megszüntetésére, valamint pattanásokra, aknés bőrre.

Mi kell az élesztős pakoláshoz?

1/2 citrom, 1/2 pohár natúr joghurt és 2,5 dkg élesztő. Nyomkodjuk össze az élesztőt, majd a három hozzávalót keverjük össze a és hagyjuk hatni az arcunkon 30 percig, ezután bő vízzel öblítsük le.

paradicsom

 

A paradicsom is sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz ez által jótékony hatással van bőrünkre.

Mi kell a paradicsomos arcpakoláshoz?

Leginkább zsíros bőrre ajánlott

 1 paradicsomot pépesítsünk össze és keverjünk hozzá 1 evőkanál búzalisztet, majd kenjük fel az arcunkra és hagyjuk hatni addig, amíg a pép meg nem szárad (kb. 20 perc). Ezután langyos vízzel alaposan öblítsük le.

A tojásban A-, B2, D- és E-vitaminok nagy mennyiségben találhatok, ezen kívül karotint is tartalmaz, amely  arcunkra és hajunkra egyaránt jó hatással van.

 Mi kell a tojásos pakoláshoz?

Ez a pakolás is inkább zsíros bőrűeknek ajánlott.

 1 tojás fehérjét keverjük össze 1 evőkanál citromlével és egy kis kanál mézzel. 15 percig hagyjuk arcbőrünkön, majd langyos vízzel öblítsük le.

petrezselyem

A petrezselyem, tele van antioxidánsokkal, melynek segítségével felfrissíthetjük és élénkíthetjük a bőrsejtjeinket.

Mi kell a petrezselyempakoláshoz?

Ezt a pakolást nyugodtan használhatjuk a szemkörnyék ápolásához is.

 Fél marék friss petrezselyemlevél, 2 teáskanál joghurt. A petrezselymet vágjuk össze egészen apróra, majd keverjük el joghurttal, ezután kenjük fel a kapott pépet a szemkörnyékre, vigyázva, hogy a szemünkbe ne menjen bele. Csukjuk be a szemünket és kb 20 percig pihenjünk meg, Végül langyos vízzel öblítsük le a pépet.

 

aloe vera

Az aloe verát a gyógynövények királynőjének is nevezik, nem véletlenül, hisz több mint 100 féle ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaz. Kitűnő arcpakolást készíthetünk belőle.

Mi kell az aloe vera pakoláshoz?

A növényről vágjunk le egy levelet, majd hosszába vágjuk ketté, kaparjuk le az értékes aloegélt és egy kisebb tálba jól zúzzuk össze, hogy könnyen kenhetővé váljon, majd adjunk hozzá egy teáskanál mézet és jól keverjük el. Vigyük fel az arcunkra és hagyjuk hatni 15-20 percig, majd mossuk le. A hatás nem marad el!

A növényt ajánlott otthon is tartani, mert az arcpakoláson kívül különböző sebekre, hegekre, égési sérülésekre is gyógyító hatással van.

grepfuit

A grapefruitban lévő antioxidánsok és C-vitamin serkentik a bőr kollagéntermelését, és ez által rugalmasabb és puhább tapintású lesz. A gyümölcsben lévő kálium pedig a kisebb ráncokat is kisimítja.

Mi kell a grapefruitos testradírhoz?

A bőr megújítása érdekében hetente egyszer érdemes használni a grapefruitos  testradírt. A testradír segít eltávolítani az elhalt hámsejteket.

Hozzávalók: ½ pohár kókuszolaj,1/2 pohár  fehér cukor, 1/2 grapefruit, 5 csepp grapefruit illóolaj. A cukrot és a kókuszolajat botmixerrel keverjük el. Majd mossuk meg grapefruitt héját reszeljük le és a levével együtt adjuk a cukros keverékhez, és alaposan dolgozzuk össze.

Kellemes és frissítő testradírt kapunk és még mellette a citrusos illata is nagyon finom.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .