Sárgabarack jótékony hatásai, avagy a házi lekvár készítése

sárgabarack1

Itt a nyár és kertjeinkben sorban beérnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Sokféleképpen fogyaszthatjuk őket. A legtöbb vitamint akkor juttatjuk általuk a szervezetünkbe, ha nyersen esszük meg a friss gyümölcsöket, de főzhetünk belőlük gyümölcslevest és süthetünk gyümölcsös süteményeket is. Természetesen ezt egész évben nem tudjuk meg tenni, de lekvár, gyümölcsíz és befőttek készítésével, aszalással egész évben élvezhetjük ízűket.

A sárgabarackot a fiatalság és egészség forrásának is mondják.

Él egy kis létszámú hunza nevű népcsoport a Himalája hegyeiben, akik a civilizációs betegségeket nem ismerik és magas életkorukról és egészségükről ismertek a világban. Átlagéletkoruk a 100 évet is eléri, kiváló egészségi állapotnak és tökéletes életerőnek örvendenek. Hatalmas sárgabarack- ültetvényeik vannak. Nagy mennyiségben nyersen fogyasztják és a sárgabarackot napon szárítják. A hunzák nem csak a sárgabarackot, de annak magjából készített olajat is használják. Ezek a tények 100 százalékosan még nem bizonyítottak, de a sárgabarack jótékony hatása minden korosztály számára vitathatatlan.

Sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz:

  • A-vitamint,(késlelteti az időskori látásromlást)
  • B17-vitamint, (gátolja a sejtek rákos elváltozását)
  • káliumot,
  • kalciumot,
  • foszfort,
  • C-vitamint
  • segíti a vérképzést,
  • baktériumok, vírusok általi fertőzéseket segít leküzdeni.
  • a máj méregtelenítő működését serkenti, vízhajtó hatású,
  • fontos szerepe van a csontok és a szövetek újjáépítésében,
  • a sejtek energiáját, élettartalmát növeli,
  • niacin- és folsav-forrás,
  • kedvezően hat a zsíranyagcserére,
  • érvédő hatású,
  • enyhe hashajtó hatású,

Szépségápolás sárgabarackkal

sárgabarack3

 

A szépségápolásban a gyümölcs húsát és a magját is felhasználhatják. A sárgabarack legértékesebb része a magja. Jótékony hatással van a bőrünkre, a hajunkra és a körmünkre is. Magjában fellelhető olajok, zsírsavak természetes módon regenerálják a bőrünket és a kötőszöveteinket. A gyártók sokféle kozmetikumban felhasználják. Így megtalálhatjuk hidratáló krémekben, bőrradírokban  és tusfürdőkben is.

Ha megszeretnénk őrizni bőrünk fiatalságát, a hajunk és körmünk szépségét, fogyasszunk rendszeresen sárgabarackmag-olajat! Érdekesség, hogy a hunza népcsoportban élő nők bőre feltűnően sima még idősebb korukban is, akár tizenöt-húsz évvel is fiatalabbnak tűnnek.

 

Egy kis kedvcsináló a befőzéshez!

DSC_0029

 

A boltok polcain sokféle lekvár található, de a házi készítésűnél nem találunk finomabbat. Akinek kedve van, nyugodtan álljon neki. A lekvárfőzés nem ördöngösség, könnyedén megtanulható. Ma már nem kell órákig főzni a lekvárt, ha dzsemfixet használunk. Cukortakarékos fajták is kaphatók. Én xilettel készítettem el és nagyon finom lett. Így ezt cukorbetegek és a paleokövetők is bátran fogyaszthatják.

Egyik legismertebb lekvárunk a sárgabarack!

Elkészítése:

  • 1,250 kg tiszta gyümölcs
  • 30 dkg édesítő (cukor, eritrin, xilit)
  • 1 tasak Dzsemfix Szuper 3:1

Először előkészítjük a gyümölcsöt. Minél érettebb és egészséges gyümölcsöt válasszunk. Én az érett barackok bőrét lehúztam összeturmixoltam, majd beletettem a xilitet, a dzsemfixet és néhány perc főzés után már el is készült a lekvár.

A forró lekvárt rögtön az előre elmosott, jól záródó üvegekbe színültig töltjük és az üveget 5 percre fejre állítjuk. Az így képződő vákuum légmentesen fog zárni.

Más gyümölcsökkel is próbálkozhatunk.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply