A világ itala: a kávé…..a zöld kávé! Ismerd meg te is korunk csodáját!

zöld kávéu2

 

A kávé nem alapélelmiszer és mégis a világ mezőgazdaságában a termesztése majdnem olyan fontossággal bír, mint a gabona, a rizs, vagy a kukorica termesztése.

Az elmúlt években egyre többször hallhatunk a pörköletlen, vagyis a zöld kávébabból készült termékekről is. Éppen a természetességükben áll a  legnagyobb vonzereje. A zöld kávé fogyasztó hatása már régóta ismert, de csak nemrég vált népszerű fogyókúrás módszerré. Köztudott, hogy a zöld tea is hasonló tulajdonságokkal  bír, de a zöld kávé erős, antioxidáns tartalma tízszer nagyobb.

A kutatási eredmények bebizonyítottákó, hogy a zöld kávébab 500-szor erősebb antioxidánsokat tartalmaz, mint a C-vitamin. A zöld kávéban három alapvető sav fedezhető fel: alifás sav, fenolsav és a klorogénsav. Ezen felül egy szervezetlen foszforsav is megtalálható benne. A zöld kávéban nagy mennyiségben van jelen a legfontosabb összetevője a klorogénsav, abban, amit nem pörköltek meg, mivel a pörköléssel ez az antioxidáns lebomlik. Már több kutatás is igazolta a klorogénsav jótékony hatását.

zöld kávéu1

A zöld kávé az University of California jelentése szerint grammonként 34,5-41,6 mg klorogénsavat tartalmaz. A klorogénsav antioxidánsként működik a szervezetben. Természetesen ezt a savat nemcsak a kávéban, hanem más növényeinkben, így a paradicsomban, napraforgóban, az articsókában  és a sárgarépában, is megtalálható. A zöld kávéval több mint 800%-al felgyorsíthatjuk a zsíranyagcserénket és ez által  túlsúlyunk csökkenhet. A koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulhat a vizsgálatok szerint 39 %-kal, valamint a hasi zsírszövet 10 nap után átlagosan 5 cm-rel is csökkenhet.

A zöld kávéban található  klorogénsav képes csökkenteni a vércukorszintet, így nem csak a fogyni vágyókra, de cukorbetegségben szenvedőkre előnyös hatással van. Továbbá gátolja a glükóz felszívódását  is. A kutatások azt is  igazolták, hogy a zöld kávé rendszeres fogyasztásával az inzulintermelés is normalizálódik és  jó hatással lehet a magas vérnyomásra.

A zöld kávé

 Kávészemek valójában magvak, és mint minden mag, ezek is biológiailag rendkívül összetettek. Így több mint 40 különböző faktor  felelős a kávé  alapvető ízéért. A kávé tulajdonképpen egy „több fázisú” anyag, ami annyit jelent, hogy íze  folyamatosan változik minden szakaszában, más íze van az „új termésnek”, amely zöld színű és megint  más a pörkölés után.

zöld kávéu4

 

Milyen formában juthatunk a zöld kávébabhoz?

 Vásárolhatjuk szemes formában, granulátumként és kapszulaként. A világon nagyon sok gyártó kínálja termékét, melyhez hozzájuthatunk üzletekben, bioboltokban és internetes oldalakon is. Lehet, hogy egyszerűbb bekapni egy kapszulát, de sokkal hatékonyabb, ha a kávébabból mi magunk készítünk kivonatot.

 

 

zöld kávéu3

 

Milyen kávét válasszunk?

Mindenki tiszta és szennyeződésektől mentes kávét szeretne választani. Megnyugtató, hogy a  kávé nagyon tiszta, általában  mérhető szennyeződéstől mentes, Tesztelések bizonyítják, hogy  talált értékek átlagosan jóval alacsonyabbak, mint sok gyümölcsben és zöldségben. Ne aggódjunk, ha vékony papírszerű bevonat veszi körül a babszemet. Ez az úgynevezett pelyva, vagy „ezüstbőr”, sok kutató szerint, ez a legegészségesebb része a babnak! Tehát ne próbáljuk ledörzsölni.

 

Hasznos útmutató, hogy hogyan készítsünk házilag zöld kávé  kivonatot:

Vegyük figyelembe, hogy a nyers, zöld kávébab számos olyan anyagot tartalmaz, amely kifogásolható, sőt egészségtelen. Tudni kell, hogy a zöld kávébabot mindig meleg vízben áztassuk a megfelelő íz elérése érdekében.

zöld kávéu5

Vegyünk egy tiszta serpenyőt (1,5 vagy 2 liter) és mérjünk az edénybe  egy csésze  ( kb 13 dkg) zöld kávét és töltsük fel háromszoros víz mennyiséggel. Ha előtte szeretnénk a zöld kávét leöblíteni, akkor azt gyorsan egy tésztaszűrőbe téve tegyük. Ne áztassuk sokáig, mert az értékes  tápanyagokat lemossuk a vízzel. Ha az adagot növelni szeretnénk, akkor azt arányaiban növelve tegyük. Pl. 1:3 helyett 2:6 arányt használjunk.

 

 

zöld kávéu6

 

 

Forraljuk fel az edényben lévőket először magas hőfokon, majd csökkentsük a hőt, és lassú tűzön főzzük 12 percen át. Néhányszor keverjük meg, hogy a kávé ne üljön le az aljára.

 

 

 

 

zöld kávéu8

 

12 perc főzés után szűrjük le egy üvegedénybe, vagy amiben tárolni akarjuk az italunkat (ne műanyagot használjunk). Hagyjuk hűlni egy kicsit, és tegyük a hűtőbe, így később is felhasználhatjuk az elkészült  zöld kávékoncentrátumot. A kivonat friss marad 2-3 napig a hűtőben,  vagy akár le is fagyaszthatjuk, így hetekig tárolható.

A legjobb eredményt 12 perces áztatással lehet elérni. néhány hivatkozás hosszabb időt ír, de ha tovább hagyjuk ázni, valószínű ,élvezhetetlenné válik, mert az erős koffeintől nagyon keserű ízt kap és  ez már egyáltalán nem is egészséges.

A leszűrt kávét hűtőben tárolva még egyszer felhasználhatjuk.

 

A leszűrt alapunkból  finom zöld kávé  italokat készíthetünk. A legkedveltebb italok áfonya és / vagy citrusfélékkel keverve készülhetnek.

zöld kávéu9 Íme néhány recept:

  • Áfonyás-lime-os zöld kávé frissítő: 12,5 ml zöld kávé kivonat, 12,5 ml lime-ízű szódavíz, 2 evőkanál áfonya szirup
  • Citrusos zöld kávés frissítő ital: 12,5 ml zöld kávé kivonat, 12,5 ml lime-ízű szódavíz, 2 evőkanál grapefruit szirup
  • Fekete áfonyás zöld kávé limonádé: 12,5 ml zöld kávé kivonat, 12,5 ml szűrt víz, 1/2 citrom leve, 2 evőkanál áfonyaszirup, édesítőszer ízlés szerint.
  • Zöld tea és zöld kávé extrém frissítő: 12,5 ml zöld kávé kivonat  0,9 dl szűrt víz, 1 zöld teafilter, ízesíthetjük ízlés szerint mézzel. / a zöld tea és zöld kávékivonat keveréke koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat! Nagyon ütős ital.
  •  Zöld kávé Mojito: 12,5 ml zöld kávékivonat, 0,9 ml  zúzott jég, 1/2 lime leve, 5 friss mentalevél, édesítőszer ízlés szerint (például nádcukor szirup). Durván keverjük össze a jeget és a mentalevelet, így a zúzódás hatására levelekben lévő mentás íz felszabadul és az italunk felségessé válik..

Nem csak italt készíthetünk a zöld kávékivonatból, használhatjuk rizsfőzésénél, de a levesek készítéséhez is felhasználható, csak a kreativitásunk szab határt.

Igaz, hogy a zöld kávé felgyorsítja a zsíranyagcserét, élénkít, frissít, fogyaszt és fiatalít, de nem csodaszer. Fontos a megfelelő táplálkozás és mozgás beépítése is minden napi életünkbe a cél elérése érdekében. De mindenképp megér egy próbát, keresd a zöld kávét, korunk csodáját!

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .