Karácsonyra cukorral, vagy cukormentesen készített narancslekvár

20151214_153942

Kedves ajándék, ráadásul finom is!

A télhez a karácsonyhoz hozzátartoznak különféle ízek, illatok. A narancs, a fahéj, a szegfűszeg mind-mind az ünnep közeledtét jelzik. Karácsonyra kedves ajándék lehet a saját magunk által készített sütemény, lekvár. A felsorolt ízeket, illatokat megőrizve könnyen elkészíthetjük a narancslekvárt. A reformkonyha hívei cukor helyett xilittel, vagy eritrinnel ízesítsék. Íme, egy cukormentes verzió.

Nem csak finom reggelire egy szelet pirítóson, vagy sütin, hanem egy szép üvegben, egy karácsonyi anyagból kivágott díszítő fedővel, szalaggal átkötve kiváló karácsonyi ajándék is lehet.

Hozzávalók:

  • 4 púpozott evőkanál édesítő, xilit vagy eritrit (ízléstől függően lehet kevesebb is)
  • 5 db közepes narancs
  • fahéj, gyömbér (reszelt), szegfűszeg, ízlés szerint
  • 4 db 1,5 decis üveg

Elkészítés

  1. A narancsokat előtte szódabikarbónás vízben beáztatjuk és nagyon alaposan, kefével megmossuk és ezután 1 narancs héját vékonyan lereszelünk.
  2. Kifacsarjuk és kifilézzük őket, majd egy kicsit botmixerrel kisebb darabokra mixeljük. Figyelem, ha a héja alatt lévő fehér réteg is belekerül, attól keserű lehet a lekvárunk.
  3. Mindent egy főzőedénybe öntünk: a levet,  narancsdarabokat, a héját, a fűszereket és a xilitet is. Addig főzzük az alapanyagokat, ameddig a habja eltűnik, Végül beletesszük a gyümölcspektint, majd hagyjuk kicsit kihűlni. A gyümölcspektin egy természetes zselésítő anyag, kifejezetten lekvárok, dzsemek elkészítéséhez való.
  4. Ha besűrűsödött, a lekvárt kiöntjük az üvegekbe és jól lezárjuk őket. Majd hűvös, de nem hideg helyen hűtjük tovább.
  5. Karácsonyi anyagból kivágott fedőtakarót (arany, zöld, piros) szabunk az üvegekre és szalaggal körbe tekerjük, vagy masnit kötünk a tetejükre.

Előkészületekkel együtt egy-másfél óra alatt elkészül.

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

2 Responses

  1. angelitkristaly

    Kedves Gabriella!
    Kb. 10-12 gramm kell 1 kg gyümölcshöz, ha többet teszel bele, akkor sem rontod el, legfeljebb csak sűrűbb lekvárt kapsz.
    Jó lekvár főzést kívánok.
    Üdv. Angelit

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .