A rákgyógyító gomba?

posted in: egészség | 0

shaga gomba

A Chaga gomba a népi gyógyászatban  Oroszország, Lengyelország és Finnország területén  a legismertebb. A Chaga gomba  Hymenochaetaceae családba tartozik. Ezt a parazita gombát az egészségügyben és a táplálkozásban is felhasználjuk. Az orosz népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák különböző egészségügyi problémákra, az emésztési zavarok és a rák kezelésére.  A chaga gombának magas az antioxidáns tartalma és egészségügyi előnyeit ennek köszönheti. Emellett a gomba magas növényi tápanyagtartalommal rendelkezik (Superfood)

  A chaga gombának a  népgyógyászatban és  alternatívgyógyászatban tapasztalt pozítiv hatásai:

  • Lassítja, vagy gátolja egyes tumorok képződési folyamatát. Az orvosok szerint a chaga gomba nem csodaszer, de enyhítheti a rákos megbetegedések kísérő tüneteit, mint például az étvágytalanságot és a fájdalmat. A gomba fokozza a hagyományos rákkezelések, mint a kemoterápia hatásait. Chaga gomba a tumorsejtek szaporodását gátolja, a tumorsejtek mozgékonyságát csökkenti  a következő tumoros megbetegedéseknél: mellrák, méhrák, méhnyakrák, tüdőrák, gyomorrák, bőrrák, csontrák, vastagbélrák, melanoma.
  • Védi a májat, (hepatitis A,B,C kezelésére is alkalmazható)
  • Erősíti az immunrendszert,
  • Csökkenti a gyulladásokat (a diabétesz, ízületi gyulladás, ízületi fájdalom és neuropátia),
  • Sokat tehet a gyomor és emésztőrendszer egészségéért (gyomorfekély, gyulladásos bélbetegségek, mint fekélyes vastagbélgyulladás és gyomorhurut esetén).  Tanulmányok azt mutatják, hogy a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori (mikroaerofil baktérium) a gyomorban is megtalálható.  Átalában egy egészséges immunrendszer képes megölni a kórokozókat. De ha az immunrendszerünk legyengült a szervezet nem képes vedekezni ellenük. A chaga tea segít a baktériumokat elpusztitani.
  • Javítja az étvágyat,
  • Csökkenti a fájdalmat.
  • Vírusölő hatása miatt a herpeszt nagyon jól kezeli.
  • Magas az antioxidáns tartalma. Chaga gomba hihetetlen mennyiségű antioxidánst és béta-D-glükánt tartalmaz.Ezeken felül még tartalmaz  superoxide-diszmutázt.  Az antioxidáns enzimek közül az egyik legfontosabb a szuperoxid-dizmutáz, mely az egyik legagresszívabb szabadgyököt, az oxigén egyik ártalmas formáját, a szuperoxidot semlegesíti. Antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet biztosít a sejteknek, támogatja az immunrendszert. Hozzájárul a sejtek öregedésének gátlásához, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. Jó hatással erősíti a szemet és a hajat, eltünteti a szem alatti sötét karikát. Az idegrendszer egészségének megóvásában is szerepe lehet.
  • Poliszacharidok fokozzák az energiaszintet és jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre.A béta-D-glükánok javítják az immunitást, és szabályozzák a koleszterin- és vércukorszintet. Fitoszterolok is erősítik az immunrendszert és csökkentik a rák kockázatát. Betulint és Betilin savak normalizálják a koleszterin szintjét a szervezetben. Ezek a vegyületek szintén csökkenthetik a rák kockázatát és a fertőzéseket.

Az utóbbi években több intézetben is vizsgálták a Chaga gomba gyógyhatásait. Ez idáig a PubMed keresője szerint számos tudományos közlemény jelent meg a Chaga gombáról, ezek közül 19 cikk a gomba daganatellenes hatásáról szól.

Egy 2011-ben megjelent tudományos közlemény alapján a Chaga gombának úgy tűnik valóban van daganatellenes hatása.

Mely részét használjuk fel?

A legelterjedtebb az ivartalan termőtestből készült tea, de emellett számos más formában is használható, mint például kivonat, szirup, tabletta, injekció, kúp és aeroszol.

A tea készítéséhez ajánlott napi adag:

2 teáskanálnyi mennyiségű Chaga gomba porhoz adjunk 1/2 liter vízet és főzzük 20-30 percig, majd  2-3 részre elosztva (2-3×1 csészényi) fél órával az étkezések előtt fogyasszuk el. A kúra javasolt időtartama 12-20 hét, majd tartsunk  7-10 napos szünetet.

Forrás: http://nepgyogyaszat.com/cikkek/a-gombak-a-xxi-szazad-gyogyitoi.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22135889

http://www.biobag.hu

Fotó: Bigstockphoto

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .