A fájdalmas repedt sarok kezelésére és megelőzésére …..

posted in: egészség | 0

 

sarok

A közhiedelemmel ellentétben, repedt sarkok kialakulásáért nem közvetlenül a száraz bőr a felelős. Ez az állapot első sorban a rossz lábápolás eredménye. Melynek következtében a talp elveszíti nedvesség tartalmát, amitől a bőr száraz durva lesz és berepedezik. Végül a repedések elérik az irharéteget, ami fájdalmas és a gyulladás pedig súlyos fertőzések melegágya lehet. 

Az egészségügyi szakemberek szerint a cukorbetegséggel és túlsúllyal küzdők vannak a leginkább kitéve ennek a bőrbetegségnek. A repedt sarkok kezelése nagy folyadékpótlást igényel.

Repedt sarkok tünetei

A leggyakoribb tünetek a sarkon megjelenő pikkelyes foltok, melynek következtében a sarok kipirosodik és viszket. A betegség előrehaladtával a repedések elkezdenek mélyülni. Ami fájdalmas, vérzéshez, gyulladáshoz és végül gombás fertőzéshez vezethet.

 Néhány tipp a természet patikájából a beteg sarok kezelésre:

 Érett banán

Meglepően magas hidratáló hatása van az érett banánnak!  Törjünk pépesre egy érett banánt és pakoljuk be vele a letisztított sarkunkat és hagyjuk hatni legalább 10 percig.  Majd öblítsük le meleg vízzel. Ismételjük meg hetente többször. Rendszeres alkalmazása megakadályozza a bőr keményedését és berepedezését.

 Avokádó

Csakúgy, mint a banán, az avokádó is nagyon jó a száraz lábra. Egy érett avokádót törjünk pépesre és adjunk hozzá egy fél teáskanál kókuszolajat. Keverjük jól össze, és vigyük fel a megtisztított sarkunkra. Hagyjuk fent a pakolást legalább 15 percig, majd öblítsük le. Alkalmazzuk ezt lábápolás hetente kétszer, háromszor.

 Citromlé

 Citromlé is nagyon hatékony az elhalt hámsejtek eltávolítására. A bőr tónusát eredményesen állítja vissza. A repedt sarok kezelését végezzük úgy, hogy 2 teáskanál citromlével kenjük át a kezelendő bőrfelületet hagyjuk rajta 10 percig, majd langyos vízzel mossuk le. Majd lábradírozás után krémezzük be a lábunkat.

 Méz

 A méz száműzi a repedt sarkot. Bejut a bőr mély rétegeibe és eközben elpusztítja a baktériumokat. Legalább 15 percig áztassuk a lábunkat meleg vízben, amihez egy csésze mézet is keverjünk. A fájó, berepedezett sarokról kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket. A lábfürdő után vastagon krémezzük be a lábunkat.

 Extra szűz kókuszolaj

 Az extra szűz kókuszolaj nem csak hidratálja a bőrt, de meg is akadályozza a fertőzés kialakulását miközben felgyorsítja a gyógyulást! Súlyosabb esetekben is kiváló orvosság lehet. Néhány csepp kókuszolajjal masszírozzuk legalább 5 percig a sarkunkat. Húzzunk rá zoknit és egy éjszakát maradjunk benne. Reggelre, gyengéden lehámlasztja az elszarusodott bőrt. Tegyük ezt meg minden este, addig, amíg a bőrünk meg nem gyógyul.  Ugyanazt az eredményt érhetjük el akkor is, ha a kókuszolajat olívaolajjal helyettesítjük. Fokozhatjuk a hatékonyságot azzal, hogy, kókusz-, vagy olívaolajba E-vitamin kapszulát keverünk.

 

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .