Világ egyik legdrágább fűszernövénye és a szív gyógyszere a kardamom

posted in: egészség, Egyéb | 0

kardamom

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. Egy nagyon ízletes ősi fűszerféleség, őshazája Dél-India és Srí Lanka. A növény 2-3 méter magasra is megnő. Termése világoszöld és egy-egy termésben 15-20 darab kámforos, illóolajokban gazdag magot találunk. Használatkor a zöld burokból, kiszedegetjük a magokat, és mozsárban összezúzzuk, ez által felszabadulnak a bennük rejlő aromák.

Legnagyobb termelője India, ahol magas a belföldi kereslete, ezért csak kevés jut az országon kívülre. A kardamom mára már széles körben elterjedt a világban, szinte valamennyi kultúrában megtalálható. Guatemala a fűszer egyik legnagyobb exportőre.  A világ kardamom fogyasztásának 60 százaléka az arab világra esik, ezt követi Svédország és Norvégia.  Íze nagyon jellegzetes, enyhén fűszeres, balzsamos, erős, kámforos aromájú fűszer.

ezért csak exportőr.  A világ kardamom fogyasztásának 60 százaléka az arab világra esik, ezt követi Svédország és Norvégia.  Íze nagyon jellegzetes, enyhén fűszeres, balzsamos, erős, kámforos aromájú fűszer.

Termesztése nagyon munkaigényes, csak kézzel lehet begyűjteni, ezért a kardamom harmadik legdrágább a világon (a sáfrány és  vanília után). Intenzív aromája miatt azonban nagyon kevés elég belőle. Nálunk körülbelül 800 forintba kerül 20 gramm.

A hüvely színe zöld, fehér vagy fekete lehet. A zöldet Indiában kedvelik, Észak-Európában fehér a népszerűbb, a fekete pedig Afrikában közkedvelt.  A zöld fűszert a lágyabb ízű, míg a feketét a fűszeres fogásokban kedvelik.

Mire használjuk?

A fűszerek igazi hazája India, ott használják a legtöbb és legerősebb fűszereket az ételek készítéséhez, így a kardamomot is, de ma már a világ nagyon sok konyhájában  széles körben, első sorban  sós és édes ételek, sőt italok ízesítésére is használják.

Speciális ázsiai boltokban vagy bioboltokban, de egyre gyakrabban nagyobb élelmiszerboltokban is hozzájuthatunk.

A kardamom kapható egészben vagy őrölve illetve kivonat formában is. A konyhába többnyire a hüvelyen belül található magvakat használjuk, megtörve.

Ha a következő ételekbe/italokba egy csipet tört kardamomot teszünk, rögtön egy kis egzotikumhoz lesz szerencsénk.

Desszertekhez   

  • süteményekhez,
  • karácsonyi tésztákhoz,
  • mézeskalácshoz,
  • répatortához
  • tejberizshez,
  • panna cottáthoz
  • mézzel kikevert joghurthoz
  • csokoládés édességekhez
  • marcipánhoz

Péksüteményekhez

Húsokkal nagyon jól harmonizál

  • báránnyal
  • hamburgerrel, kolbásszal (Norvégia)

Italokhoz:

  • forralt borhoz
  • tejes teához
  • kávéhoz
  • forró csokihoz

Észak-Indiában szószok fűszere, a curry fűszerkeverék egyik összetevője

Rizs ízesítéshez

Lekvár ízesítéséhez

Pástétomokhoz
Gyümölcssalátához
Alma-, körte-, birsalmakompóthoz
Vaníliafagylalthoz, turmixokhoz

Gyógyító hatása

Ázsiában a konyhán kívül az orvostudományban is használják

  •       Serkenti a szívizmok működését  (A kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti,          a szív fűszere)
  •        Rágcsálása kellemes szájízt ad,
  •        Fogfájás gyógyítására
  •        Használják felfúvódás rossz emésztés ellen
  •        Javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó)
  •        A fejfájást enyhíti
  •        Köhögéscsillapító
  •        Légzési problémák enyhítésére is használhatjuk
  •        Tonizál, ezért kozmetikumokban is használják.

Tipp:

A legjobb, ha egész kardamomot veszünk, így mindig friss, aromás fűszert használhatunk.(hosszú évekig eláll a kamrában)

Mivel fokozatosan bontakozik ki az íze, a kardamomos ételeket érdemes előre elkészíteni.

 

Forrás: www.mindmegette.hu/kardamom

hu.wikipedia.org

Kép:http://blog.xfree.hu/

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vélemény, hozzászólás?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.