Smoothie

Amerikában már 1950-es években teret hódított a smoothie készítése, de világ trópusi országai, gyümölcstermesztői azonban már jóval előbb felismerték a gyümölcs- és zöldségpürék jótékony hatását. Ez a népszerű ital nem más, mint finomabbnál finomabb, frissen facsart, turmixolt gyümölcs és zöldséglé. A vegetáriánus hívei nagy örömmel fogadták, hiszen az egészséges táplálkozás forrását látták benne. Az elmúlt 20-30 évben sok divatos diéta fontos eleme. Nem véletlenül, mert a zöldségekben, gyümölcsökben lévő vitaminokat egyszerűen tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Nyersen facsarjuk a hozzávalókat és tartósítószer nélkül fogyasztjuk, így a bennük lévő tápanyagok nem károsodnak. Hazánkban eleinte csak a narancs és grépfuit kipréselt levét ismertük juice néven, de ma már csak a képzelet szab határt a gyümölcsös, zöldséges variációknak.

Más kultúrák smoothie-jai

 Az gyümölcsalapú pépek a mediterrán, a közel-keleti és az indiai konyhában is ismertek: ilyen például a sörbet, amely joghurtból, mézből és friss gyümölcsökből készül. Indiában a mangóturmixnak van hagyománya, amely mangópürét, zúzott jeget, tejet és nádcukrot tartalmaz. Dél-Indiában az ananászalapú, tej nélkül készült jeges turmix a népszerűbb. Gyümölcsturmixokat alkoholmentes és alkoholos koktélok készítéséhez is fel lehet használni. Természetesen számos világkonyha a saját ízére szabta ezeket a tradicionális aromákat, új ízélményt teremtve így a smoothie-k világában is.

Készítsünk smoothie-t az év minden szakában!

  • Tavasszal azért, hogy erősítsük szervezetünket, mert a téli hónapok alatt a bevitt vitaminforrásainkat feléljük.
  • Most az ősz beköszöntével a tél előtt készítsük fel és erősítsük meg immunrendszerünket a vírusok, bacilusok ellen.
  • Nyáron pedig egyszerűen csak azért, mert lehűtve nagyon finom és frissítő ital.

Íme  három smoothie receptet, melyekkel bátran lehet kísérletezni.

Reggeli turmix eperrel és zabliszttel

eper smoothie

Reggeli helyett ihatjuk ezt a gyorsan elkészíthető tápláló krémes állagú gyönyörű rózsaszín turmixot.

Hozzávalók:

  • 1 csésze szójatej
  • ½ csésze zabpehely
  • 1 banán összedarabolva
  • 14 db fagyasztott földieper
  • ½ teáskanál vanília- kivonat
  • 1 ½ teáskanál méz

A turmixgépbe bele tesszük a hozzávalókat (szójatej, zab, banán és eper). hozzáadjuk vaníliát és a mézet és simára keverjük. Végül üvegpohárba töltjük.

Kelkáposzta és banán turmix

smoothie2

Tápanyagban gazdag kelkáposzta van elrejtve ebben a finom banánturmixban. Tökéletes azok számára, akiknek nehezére esik a napi zöldség adagját bevinnie a szervezetébe.

Hozzávalók:

  • 1 db banán
  • 2 csésze apróra vágott kelkáposzta
  • ½ csésze szójatej
  • 1 evőkanál lenmag
  • 1 teáskanál méz

Helyezzük a banánt, kelkáposztát, szójatejet, lenmagot, és mézet egy turmixgépbe és pürésítsük simára. Jéggel tálaljuk.

Nagyon intenzív gyümölcs Smoothie

smotthie1

Gyönyörű színes és teljesen frissítő.

Hozzávalók:

  •  10 dkg fagyasztott vegyes bogyó (szeder, áfonya, ribizli)
  • 15 dkg szeletelt őszibarack, (konzerv is jó)
  • 2 evőkanál méz

A turmixgépbe, bele tesszük a fagyasztott gyümölcsöket és az őszibarackot (körtét) a mézzel. és simára keverjük.

Akármilyen variációt próbálunk is ki, nem fogunk csalódni! Hiszen a smoothie végül is nem egyéb, mint kertjeinkben levő gyümölcsök és zöldségek levesesítése, mely sok energiával lát el mindnyájunkat. Finom, tápláló ital, étel, desszert egy pohárban. Fogyasszuk egészségünkért!

 

Forrás: részlet: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%BCm%C3%B6lcsturmix

részlet: http://allrecipes.com/recipes/138/drinks/smoothies/

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

  1. Smoothie a nyár slágere – Angelit kristály

    […] Smoothie készítése a friss gyümölcsök megjelenésével egyre népszerűbb. Kertjeinkben lévő gyümölcsöket és zöldségeket egy turmixgép segítségével levesesítsük és máris kész a gyerekek és felnőttek nagy kedvence. Lehűtve finom és frissítő, vitamindús italt tálalhatunk családunknak, barátainknak. Ha esetleg téliről a mélyhűtő ládában maradt meg fagyasztott gyümölcs azt is felhasználhatjuk, mert így a hűtésről sem kell külön gondoskodni. Nyári melegben a gyümölcsleves helyett is tápláló ital. Hogy milyen smoothie-t készítünk, annak csak a képzeletünk szabhat határt. Íme egy recept, de aki a többire is kíváncsi az nézze meg itt. […]

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .