Cukkinis sütemény

A cukkiniről röviden.

 cukkini

A cukkini a tökfélék családjába tartozik. Könnyen elérhető és nem drága, konyhakertben is egyszerűen termeszthető. Szezonjában, a piacokon júniustól októberig megtalálható. Kedvelt, kalóriaszegény és egészséges zöldség. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető. Ráadásul semleges ízének köszönhetően a végtelenségig variálható

Milyet érdemes vásárolni? és hogyan tároljuk?

Érdemes a kisebb cukkinit választani, mert ekkor biztosan zsenge, az íze is a legfinomabb ekkor, és rostjai is ekkor emészthetők a legkönnyebben. Igyekezzünk mindig sértetlen külsejű cukkinit vásárolni, mert már egy pici sérüléstől is könnyen elkezd romlani. Fagyasztásra nem alkalmas, mert kiolvadva vizessé válik, ezért együk inkább frissen, nyáron. Hűtőben tárolva egy hétig is eláll.

Egy recept a sok közül. / néhány hozzávalót helyettesíthetünk is, és így reform sütivé varázsolhatjuk könnyedén /

 Cukkinis süti

2 tojás
1 dl olaj vagy olvasztott vaj /vagy kókuszolaj, kókuszzsír/
10 dk barna cukor /nyírfacukor, egyéb édesítők/
1 vaníliás cukor /vaníliarúd /
5 dk darált dió
5 dk mazsola
kevés fahéj / fél mokkás kanál/
20 dk reszelt hámozott cukkini
18 dk rétesliszt / 12 részben teljes kiőrlésű liszt /
12 sütőpor
12 mokkás kanál szódabikarbóna

Külön-külön keverjük a folyós és szilárd összetevőket. Majd egybe az egészet.
Muffin- formában kanalazzuk.
Mikróban 650-700 Watton sütjük 4 percig.
Sütőben 160 fokon kb 20 percig.

 

 

  • Share on Tumblr
  •  
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..